Statele Unite „analizează posibilitatea” de a interzice rețelele de socializare chineze, printre care și TikTok, a anunțat secretarul american de Stat, Mike Pompeo.
El a dat de înțeles că autoritățile de la Washington iau în considerare această posibilitate în cadrul unui interviu acordat Fox News și citat de site-ul CNN. Oficialul a adăugat că Statele Unite iau „foarte în serios” această idee.
„În legătură cu aplicațiile chineze de pe telefoanele oamenilor, pot să vă asigur că Statele Unite se vor ocupa și de asta”, a spus Pompeo. El a mai spus că cetățenii ar trebui să își instaleze aplicația doar dacă vor ca „informațiile lor personale să ajungă în mâinile Partidului Comunist Chinez”.
Reacția TikTok la declarația lui Pompeo
În replică, reprezentanții popularei aplicații TikTok l-au contrazis pe Pompeo în legătură cu securitatea utilizării platformei.
„TikTok este condusă de un director american, are sute de angajați și specialiști în securitate și politici publice aici în Statele Unite. Nu avem o prioritate mai mare decât aceea de a le oferi utilizatorilor noștri siguranță. Nu am furnizat niciodată datele utilizatorilor noștri Guvernului chinez și nici nu am face acest lucru, chiar dacă ni s-ar solicita”, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok prin intermediul unui comunicat.
Remarcile lui Pompeo vin în contextul unor tensiuni puternice între Statele Unite și China în domenii sensibile precum securitate națională, comerț și tehnologie.
Platforma TikTok, deținută de compania chineză ByteDance, a fost criticată în repetate rânduri de mai mulți politicieni americani care o acuză că reprezintă o amenințare la adresa siguranței naționale, din cauza legăturilor sale cu China. Potrivit criticilor, compania ar putea fi convinsă „să sprijine și să coopereze cu serviciile de informații controlate de Partidul Comunist Chinez”.
Rețeaua a devenit extrem de populară în Statele Unite și în alte state occidentale, devenind prima platformă chineză de social media care să devină populară în afara țării. Aplicația a fost descărcată de 315 milioane de ori în primele trei luni ale acesetui an.
Compania chineză are probleme similare și în alte țări. Săptămâna trecută, Guvernul indian a anunțat că va interzice TikTok și alte aplicații chineze pentru că reprezintă „o amenințare la adresa suveranității și integrității” Indiei.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.