Cele mai populare filme romantice si cum au influentat modul cum percepem relatiile de iubire

2 martie 2023  |  13:37  |  👁 707 Vizualizari


Filmele noastre romantice preferate au schimbat pentru totdeauna felul in care percepem iubirea. Oare ne-au facut bine?

Aceste filme sunt adorate, si nu poate fi negata influenta lor. Notiunea de „iubire” este influentata de ceea ce vedem in jurul nostru de mici, de asteptarile societatii, dar si de filmele pe care le vedem sau cartile pe care le citim.

Din pacate, de multe ori filmele care prezinta iubiri toxice sunt cele care au cel mai mare impact asupra noastra si cele care se transforma intr-un adevarat fenomen. Nu conteaza ca transmit mesaje gresite, atata timp cat spectatorii pot trai o fantezie timp de doua ore. Dar exista si filme care ne pot influenta pozitiv perceptia asupra iubirii. In lista de mai jos vei gasi o combinatie a ambelor. Iata 10 filme romantice care ne-au influentat in vietile noastre romantice… reale:

1. After

Adesea considerat noul Fifty Shades of Grey pentru adolescenti, After are o formula similara, dar fara sexul gratuit. Tessa este o fata buna si inocenta, dar se indragosteste de Hardin, baiatul rau tatuat, cu un trecut zbuciumat. Relatia lor este tumultoasa, dar dragostea este de netagaduit si, atata timp cat au asta, pot trece peste orice. Aceasta este insa o dinamica toxica, ce cucereste mai ales inimile fetelor tinere.

Relatia dintre Tessa si Hardin se bazeaza pe senzualitate si cearta, ingrediente ale oricarei relatii abuzive. Morala e ca trebuie sa lupti pentru dragoste, oricat de greu ar fi. Totusi, este gresit sa normalizam relatiile toxice si abuzive. Nu trebuie sa ramai langa cineva daca asta te face nefericita. Lupta pentru tine, nu pentru dragoste cu orice pret.

2. Twilight New Moon

Oricare dintre filmele Twilight ar fi putut fi pe lista, dar New Moon e probabil cel mai problematic si toxic. La apogeul francizei, Edward si Bella au trecut prin incercari grele. Adolescentele de pretutindeni au idealizat relatia lor, fiind prea tinere pentru a recunoaste „semnalele de alarma”. Edward este un adevarat stalker, incredibil de posesiv, in timp ce Bella l-a transformat in Universul ei. Ca sa nu mai spunem ca exista in film o romantare a mortii, pentru ca Bella prefera sa-si ia propria viata decat sa continue fara Edward. Nu este un mesaj bun pentru adolescentii impresionabili. De altfel, franciza in ansamblu a devenit populara din motive gresite – cu cat era mai toxica dinamica personajelor, cu atat mai obsedati deveneau adolescentii.

3. Fifty Shades of Grey

In Fifty Shades of Grey, Anastasia Steele se indragosteste de miliardarul Christian Gray. Dinamica este familiara: ea e o fata simpla si inocenta, el un barbat bogat cu dorinte neobisnuite, care are controlul asupra tuturor lucrurilor. In timp ce nu e gresit sa experimentezi impreuna cu partenerul, acest film duce lucrurile prea departe, aproape pana la abuz sexual. Christian nu numai ca nu reuseste sa respecte consimtamantul Anei, insa nu-i ia in considerare nici limitele. Se foloseste de averea si resursele sale pentru a o urmari si a o controla fara incetare. Iar acest comportament este facut sa para romantic. In realitate o situatie ca aceasta ar fi de-a dreptul infioratoare, mai ales avand in vedere cata putere au oamenii bogati, cu conexiuni puternice.

4. The Notebook

The Notebook este o poveste sfasietoare despre perseverenta iubirii, indiferent de greutati. Sunt multe scene frumoase in film, dar nu putem trece peste trasaturile toxice ale personajelor principale, mai ales ale lui Ryan Gosling. Nu este chiar un inceput sanatos pentru o relatie sa ameninti cu sinuciderea cand o fata refuza sa iasa cu tine, dar majoritatea relatiilor vin cu momente de care partenerii nu sunt mandri. Ceea ce este insa nerealist este ideea ca gesturile grandioase, cum ar fi repararea unei case pentru a recastiga o fata, reinvie iubirea si fac o relatie imposibila sa functioneze, in ciuda circumstantelor. Sau ca este in regula sa-ti inseli partenerul, atata timp cat o faci in numele iubirii adevarate. Acest film creeaza asteptari nerealiste in iubire, de aceea terapeutii te roaga sa nu-l iei prea in serios.

5. Before Sunrise

Exista si filme romantice cu o influenta pozitiva. Before Sunrise descrie una dintre cele mai sanatoase relatii prezentate vreodata pe ecran. Relatia dintre Jesse si Celine este captivanta de la inceput pana la sfarsit si arata toate calitatile pe care ar trebui sa le cauti la un potential partener. Cei doi se asculta unul pe celalalt, se amuza reciproc, isi pun intrebari importante si invata unul de la celalalt. Chimia lor este palpabila, dar nu totul se bazeaza pe atractia fizica. Asta inseamna, de fapt, romantismul.

6. 10 Things I Hate About You

Filmul este pe lista in principal pentru o scena care evidentiaza un aspect important al relatiilor sanatoase. Este vorba despre momentul in care Kat descrie tot ce uraste la baiatul de care este indragostita, fara sa idealizeze relatia. Este sincera cu ea, si probabil de aceea relatia functioneaza in final. Ei au trasaturi opuse, dar se completeaza reciproc si invata unul de la celalalt. Patrick nu e partenerul ideal, dar invata multe de la Kat, iar ea, la randul ei, invata de la el. In final, se „ridica” unul pe celalalt, asa cum ar trebui sa se intample intr-o relatie sanatoasa.

7. When Harry Met Sally

Un alt clasic, When Harry Met Sally se invarte in jurul a doi prieteni din facultate care ajung sa se indragosteasca unul de celalalt. Un terapeut de cuplu spune ca acest film infatiseaza in mod realist relatiile, cu tot cu aspectele lor bune si rele. Nu tot ceea ce fac personajele este sanatos, dar modul natural in care evolueaza relatia lor este. Exista momente de comunicare si deschidere intre ei care sunt propice pentru o relatie pe termen lung, baza fiind constituita de prietenia lor puternica. E mai rar pentru comediile romantice sa portretizeze o iubire care nu-si are izvorul in dorinta si atractie fizica, ci in prietenie si compasiune reciproca.

8. Crazy, Stupid, Love

Locul numarul unu ii revine comediei romantice care vorbeste despre… divort. Filmul expune fiecare aspect al relatiilor, dar si aspecte ale individualitatii care sunt importante pentru o casnicie sanatoasa. Ceea ce majoritatea filmelor nu arata este ce se intampla dupa ce spui „Da”. Chiar e totul numai lapte si miere dupa nunta? Acest film este o poveste distractiva si sincera, care ne arata ca este nevoie de constientizare si grija pentru a mentine atractia pentru partener. Chiar si cele mai puternice casnicii pot trece prin grele incercari sau rupturi. Aici vedem ca vulnerabilitatea in iubire este importanta si ca trebuie sa muncesti la o relatie, nu sa te astepti ca totul va merge ca pe roate pentru tot restul vietii.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.