DE COLECTIE: Ploiestii, la 1938

16 februarie 2023  |  10:26  |  👁 108 Vizualizari


DE COLECȚIE! O imagine-UNICAT, un… „car” de amintiri într-o imagine… Carte poștală din Ploiești, România – Piața Unirii 1938.

Mircea Tătuc:

„În spatele autobuzelor negre, pe clădire, se poate observa inscripția ”Prima fabrică pentru confecțiuni de haine Cehoslovacă – societate anonimă – sucursala Ploiești”, semn al cooperării crescînde dintre țara noastră și Cehoslovacia începînd cu anul 1920, rezultat al Micii Antante cunoscută și sub numele de Mica Înțelegere.

Am avut această carte poștală la rezoluție mai mare dar nu mai știu pe unde am rătăcit-o. Mi-au rămas însă însemnările legate de autobuzele din prim plan.

Autobuzul negru (primul) are ruta ”12” și număr de înmatriculare 2771 PL; autobuzul alb din stânga – (rută neidentificată) are plăcuță de înmatriculare cu numărul 2781 PL. Mi s-a părut interesant de știut cum se înregistrau pe-atunci autovehiculele.

În stînga de tot în spatele autobuzelor albe este ”Banca Centrală din Ploiești” iar în marginea din dreapta ”Banca Gheorghe Stănoiu”. care găzduia, ”Marea Colectură Gheorghe Stănoiu”, un joc de loterie popular în perioada interbelică.

Prin 1937, în România erau mai multe trageri pentru Loteria de stat: Colectura Aurora, Campus & Bassa, Colectura Oficiala a Oficiilor Rurale PTT, Wagons-Lits-Cook, Mercur, Banca Română de Comerț, Colectura Dacia, Colectura Hermes”.

 

sursa foto: Mircea Tătuc

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.