Femei celebre care au avut un cuvant de spus, care au indraznit si au participat la unele dintre cele mai importante momente din istorie.
De-a lungul anilor, au existat femei inteligente, puternice si inspirationale care au fost pionieri in lupta pentru drepturile femeilor si egalitatea rasiala si care au definit lumi precum stiinta, medicina, matematica, aviatia si literatura.
Indiferent daca aceste femei celebre au fost inventatoare, cercetatoare, lideri, politicieni sau regine, aceste 10 femei puternice au schimbat, fara indoiala, lumea in bine.
Principesa Ileana a Romaniei (1909-1991)
„Trebui sa imbatranesti frumos si sa te indepartezi natural de lucrarile pe care nu le mai poti face.”
Printesa a fost cea mai tanara fiica a reginei Maria. A dat dovada de o vointa extraordinara in eforturile sale de a-i ajuta pe altii in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, pana in primele zile ale anului 1948, cand comunistii au trimis-o in exil.
In timpul razboiului, printesa Ileana a stat in Romania, cu sotul si cei sase copii, la Castelul Bran. Printesa a devenit voluntara asistenta medicala la Crucea Rosie in Brasov si a inceput sa construiasca un spital de razboi in Bran.
Sofia Ionescu-Ogrezeanu (1920-2008)
„Nu sunt o femeie frumoasa. Frumos este ceea ce lasi in urma.”
Sofia Ionescu-Ogrezeanu a devenit prima neurochirurg femeie din sud-estul Europei dupa o interventie chirurgicala efectuata in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Acest moment a schimbat pentru totdeauna viata tinerei care isi imagina o viata linistita ca medic in micul ei oras natal, Falticeni. A devenit, in schimb, unul dintre cei mai buni doctori si a lucrat timp de 47 de ani ca neurochirurg in Bucuresti.
Ana Aslan (1897-1988)
„Sportul este un izvor de sanatate si prospetime, un factor de longevitate.”
Doctorita a studiat toata viata medicina, din dorinta de a reda tineretea oamenilor. De aceea, a castigat faima internationala. Ana Aslan a primit, in 1952, de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, premiul ‘Leon Bernard’ pentru cercetarile sale in domeniul intarzierii procesului de imbatranire.
Cercetarile ei au demonstrat efectele benefice ale substantei procaina in incetinirea procesului de imbatranire. Pe baza acestora, a creat doua linii de produse, Gerovital H3 si Aslavital. Lista secreta a clientilor ei includea actori, politicieni si artisti celebri din intreaga lume. Existau zvonuri ca printre cei din aceasta lista se aflau Kirk Douglas, Marlene Dietrich, Salvador Dali, Charles de Gaulle, J.F. Kennedy.
Jane Austen (1775 – 1817)
„Cineva, fie domn sau doamna, care nu gaseste placere intr-un roman bun, trebuie sa fie intolerabil de prost.”
Regina comediei romantice, Jane Austen a definit un intreg gen literar cu observatii sociale, prin romanele sale clasice, precum „Mandrie si prejudecata” si „Bunatate si simtire”.
Romanele ei sunt amuzante, incantatoare si au pus sub semnul intrebarii rolurile femeilor in cadrul societatii. Austen a trebuit sa-si ascunda identitatea ca autoare a unora dintre cele mai populare romane ale vremii sale si abia dupa moartea ei, fratele ei, Henry, a dezvaluit publicului ca ea a fost adevarata autoare. Influenta sa literara a ramas, iar temele si lectiile din romanele ei sunt actuale si astazi.
Anne Frank (1929 – 1945)
„Este minunat ca nimeni nu trebuie sa astepte nici macar un singur moment inainte de a incepe sa imbunatateasca lumea.”
Jurnalul Annei Frank este unul dintre cele mai sincere, puternice si emotionante marturii ale celui de-al Doilea Razboi Mondial. Familia Frank a fost o familie evreiasca care a trait in Germania, apoi Olanda, in timpul ascensiunii lui Hitler la putere si pe parcursul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Familia s-a ascuns intr-o anexa secreta a unei case din Amsterdam, impreuna cu alte patru persoane pe durata razboiului, dar au fost descoperiti si trimisi in lagare de concentrare in 1944. Din familia Frank, doar tatal Annei a supravietuit, iar el a luat decizia de a publica jurnalul Annei.
Jurnalul Annei Frank a fost tradus in aproape 70 de limbi si este o portretizare a unuia dintre cele mai inumane momente din istorie, dintr-o perspectiva personala. Ne invata despre emotie, pasiune, dragoste, speranta, dorinta, frica si putere.
Maya Angelou (1928 – 2014)
„Am invatat ca oamenii vor uita ce ai spus, oamenii vor uita ce ai facut, dar oamenii nu vor uita niciodata cum i-ai facut sa se simta.”
Maya Angelou este una dintre cele mai influente femei din istoria americana si a fost poeta, cantareata si activista pentru drepturile civile. Angelou a avut o copilarie dificila. Ca femeie de culoare crescuta in Stamps, Arkansas, Maya a experimentat prejudecati rasiale si discriminare de-a lungul vietii sale.
Cartea „Stiu de ce canta pasarea in colivie” precum si celelalte lucrari ale sale au fost una dintre cele mai puternice voci din miscarea drepturilor civile si exploreaza subiecte precum identitatea, violul, rasismul si alfabetizarea, demonstrand cum dragostea de literatura pot ajuta sa depasesti rasismul si traumele.
Marie Curie (1867 – 1934)
„In viata nu trebuie sa ne temem de nimic, ci doar sa intelegem. Acum este momentul sa intelegem mai mult, astfel incat sa ne putem teme mai putin.”
Marie Curie, nascuta in Polonia, a fost un fizician si om de stiinta pionier, care a creat termenul de radioactivitate, a descoperit doua elemente noi (radiul si poloniul). A fost prima persoana care a castigat doua premii Nobel separate, unul pentru fizica si unul pentru chimie, iar pana in prezent, Curie este singura persoana, indiferent de gen, care a primit premii Nobel pentru doua stiinte diferite.
Curie a intampinat adversitate si discriminare constanta pe tot parcursul carierei sale, deoarece stiinta si fizica erau un domeniu atat de dominat de barbati. Totusi, cercetarea sa ramane relevanta si a influentat lumea stiintifica pana in prezent.
Regina Elisabeta I a Angliei (1533 – 1603)
„Chiar daca sexul din care fac parte este considerat slab, vei gasi in mine o stanca care nu se pleaca la niciun vant.”
Elizabeth se autointitula „Regina Virgina” deoarece a ales sa se casatoreasca cu tara sa in loc de un barbat. Sub conducerea ei, Anglia a devenit o putere europeana majora in politica, comert si arte.
Cunoscuta pentru inteligenta, viclenia si personalitatea sa vulcanica, „Regina Virgina” a fost cu adevarat una dintre marile femei din istorie.
Amelia Earhart (1897-1939)
„Femeile trebuie sa incerce sa faca lucruri la fel ca barbatii. Cand nu reusesc, esecul lor trebuie sa fie o provocare pentru altele.”
Amelia Earhart a fost definitia rebeliunii, pentru ca a devenit prima femeie care a zburat singura peste Atlantic. De asemenea, a fost prima persoana care a zburat singura din Hawaii in SUA.
Earhart a stabilit mai multe recorduri in aviatie, printre care si incercarea sa de a fi prima persoana care sa inconjoare globul. Aceasta i-a adus sfarsitul. In iulie 1937, Earhart a disparut undeva deasupra Pacificului si a fost declarata moarta in lipsa in 1939. Epava avionului sau nu a fost niciodata gasita si pana in ziua de azi, disparitia sa ramane unul dintre cele mai mari mistere nerezolvate ale secolului al XX-lea.
Malala Yousafzai (1997 – prezent)
„Imi spun povestea nu pentru ca este unica, ci pentru ca este povestea multor fete.”
Malala Yousafzai s-a nascut in Pakistan pe 12 iulie 1997. Tatal lui Yousafzai era profesor si conducea o scoala de fete in satul ei, dar cand talibanii au preluat puterea in orasul ei, au impus o interdictie pentru toate fetele care mergeau la scoala. In 2012, la varsta de 15 ani, Malala a vorbit in mod public despre drepturile femeilor la educatie, motiv pentru care un atacator a impuscat-o in cap in autobuzul scolar.
Malala a supravietuit si s-a mutat in Marea Britanie, unde a devenit o prezenta puternica pe scena mondiala si a devenit cel mai tanar laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 2014, la doar 17 ani. Malala studiaza filosofie, politica si economie la Universitatea din Oxford.