O carte, o poveste! Florile pierdute ale lui Alice Hart

26 iunie 2020  |  07:29  |  👁 557 Vizualizari


Alice visează un foc ale cărui flacări să facă scrum toți demonii cuibăriți înlăuntrul tatălui sau, transformandu-l în omul priceput și bun care îi meșterise într-o zi o masă minunată pentru a-si scrie poveștile. Fiindca toanele tatălui sau sunt ‘’schimbătoare’’ precum anotimpurile, iar Alice tremură când îi vede ochii albaștri întunecați de furie, paloarea chipului și saliva, ca o spumă albă adunată la colțurile gurii. Se teme și Agnes, mama sa adorată, însărcinată cu al doilea copil, ale carei trăsături înfloresc doar printre plantele pe care le cultivă, murmurând cuvinte tainice. Fetița nu are voie să meargă nicăieri în afara casei. Singurul ei prieten este cățelușul Toby ,care a ramas surd pentru că tatăl său l-a izbit de mașina de spălat și apoi a refuzat să îl ducă la veterinar. Cărțile o salvează adesea, căci Alice este foarte atrasă de ele de cand avea doi ani. Și chiar dacă la cinci ani citește, cel mai mult îi plac tot poveștile spuse de mama ei. La șase ani, a crescut îndeajuns pentru a fi de ajutor în gradină. Departe de lume, atrăgătorul fermier Clem Hart o ține sub cheie pe ea și pe frumoasa lui soție, amândouă paralizate de o frică ce degajă o ’’duhoare acră’’.
Într-o zi, când rămâne singură acasă, Alice intră în șopronul secret al tatălui ei. Revenind și găsind ușa acestuia deschisă, Clem o bate până o lasă fară cunoștință. Fulgeră și fetița nu îi poate spune că în șopron a uitat lampa aprinsă. În incendiul izbucnit își pierd viața părinții și câinele.
Alice este dusă la spital în stare gravă. Sally, bibliotecara din oras, vine în fiecare zi și îi citește povesti, fiind sigură că fetița le aude. Alice se trezește, dar nu poate vorbi. Cand isi revine, June, bunica din partea tatălui, despre care nu auzise niciodată, vine și o ia la Thornfield, domeniul familial. Se spune că acela e ’’locul unde se puteau exprima lucrurile despre care nu se putea vorbi’’ și Alice începe să priceapă un limbaj care se folosea de flori, încă din epoca victoriana. Străbunica ei, Ruth Stone, îl adusese din Anglia, notat într-un un carnețel – singura sa avere- și îl reinventase cu ajutorul florilor specific australiene. Totul i se datora ei, căci mulțumită strădaniilor sale urmașele supraviețuiseră, fiind proprietarele unei minunate și prospere ferme de flori.
Bunica,Twiggy și Candy, celelalte femei care lucrează acolo, devin noua familie a lui Alice. Devotamentul și dragostea tuturor adorm amintirile urâte, dar fetița are nevoie de adevărul privitor la părinții ei și acesta se dovedește a fi greu de mărturisit. Alice crește sperând că June i-l va spune într-o bună zi. Merge la școală, își recapătă glasul, se îndrăgostește de puștiul din vecini cu toată forță vârstei, învață să conducă, devine floriograf și așteaptă în zadar. Chiar dacă sosirea ei la fermă a înviat în mintea lui June tot trecutul familiei, iubirile nepotrivite și tragice, legătura tensionata cu singutul său fiu, ea nu poate încă povesti nimic. Marea ei grijă este să-și ferească nepoata de o dragoste care să ’’îi fure viitorul și să îi zdrobească inima’’ și de aceea îi îndepărtează hotărâtă iubitul, sigură că Alice va trece cu bine peste această durere.
Când, peste ani, descoperă adevărul, Alice fuge de acasă, plină de resentimente, lăsând totul baltă. Slujba și casa din Rezervația naturala Kililpitjara îi dau senzația unui nou început, iar atunci când îl cunoaște pe Dylan i se pare că, în cele din urma, a ajuns într-o viață care este pe deplin a ei. Însă Dylan este instabil, gelos și violent, iar tânăra femeie și-l amintește pe tatăl său retrăind ‘’senzațiile vechi, groaznic de cunoscute, de teamă’’. Curajoasă, Alice se întoarce aproape de ocean, acolo unde trăise cu părinții sai, să înfrunte trecutul, sigură că adesea în viață trebuie să te întorci că să poți merge înainte.
Romanul scriitoarei australiene Holly Ringland este purtătorul unui mesaj: să crezi în tine orice ar fi, să-ți urmezi cu speranță destinul, iar povestea ta să o spui, fie chiar și în limbajul florilor, așa cum este ea cu adevărat!
Lectură plăcută!

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.