Mii de români vor fi afectați de decizie. BNR a făcut anunțul despre credite

24 iunie 2020  |  06:35  |  👁 696 Vizualizari


Noua decizia a Băncii Naționale a României afectează mii de români. Ce se întâmplă cu cei care vor să beneficieze de credite? Lucrurile se schimbă în viitorul apropiat. Ce arată documentul oficial al BNR?

BNR, anunț despre credite. Mii de români sunt afectați în al doilea trimestru

Primele 10 bănci ca număr de credite acordate în România anunță că ar putea să apară condiții mult mai aspre de acordare în viitorul apropiat. Cele mai afectate sunt cele de consum, dar și cele pe termen scurt din partea IMM-urilor, arată un sondaj realizat de către Banca Națională a României, citat de Agerpres. Un raport al sursei citate arată că piața creditului a înregistrat modificări importante după ce a luat amploare criza sanitară în special în primul semestru. Așteptările trasându-se în același scenariu, dar într-o manieră puțin mai pronunțată.

În acest context, băncile vor să înăsprească stardadele de creditare pentru toate tipurile de credite. În ceea ce privește stadiul unei companii nefinanciare, creditele deveniseră de anul acesta mai restrictive, cât și pentru conporații. Instituțiile de credit estimează că termenele contractelor de credit sau a liniilor de credit pentru companii nefinanciare vor deveni mai restrictivi într-o anumită măsură în ceea ce privește trimestrul al doilea.

Băncile înăspresc condițiile pentru acordarea creditelor
Băncile înăspresc condițiile pentru acordarea creditelor

Ce indică BNR?

„În T1 2020, a crescut ponderea instituţiilor de credit care au apreciat că riscul de credit aferent companiilor s-a majorat, atât la nivel agregat, cât şi în structură. Analiza pe sectoare de activitate relevă majorarea riscului de credit pentru toate sectoarele. Băncile au raportat într-o proporţie moderată (procent net de 10%) o creştere a solicitărilor de credit respinse în T1 2020. Cererea de credite este estimată să se reducă şi în T2 2020, băncile semnalând acest lucru într-o proporţie însemnată în cazul cererii populaţiei (pentru ambele tipuri de credite) şi al cererii IMM pentru credite pe termen lung”
Raport BNR privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei.

Băncile au raportat o creștere a ponderii solicitărilor de credite respinse în lunile ianuarie, aprilie, iulie și octombrie.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.