Costul orar al forței de muncă, în creștere

7 martie 2023  |  07:46  |  👁 231 Vizualizari


Costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat, în trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul IV 2021, o rată de creștere de 11,22%, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

”În trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul III 2022, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 2,80%. În trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul IV 2021, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 11,22%”, arată datele INS.

TRIMESTRUL IV 2022 COMPARATIV CU TRIMESTRUL III 2022

Față de trimestrul III 2022, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităților economice.Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în tranzacții imobiliare (10,27%), construcții (9,53%), activități profesionale, științifice și tehnice (7,15%), transport și depozitare (7,12%), respectiv comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (7,11%).

Cea mai mare scădere a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat în învățământ (-21,27%), ca urmare a creșterii timpului efectiv lucrat față de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activități în trimestrul al IVlea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului școlar). La o distanță considerabilă s-a situat administrația publică unde s-a înregistrat o scădere cu 4,11% a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare).

Față de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe1 (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 2,78%, iar cea a cheltuielilor indirecte1 (non-salariale) cu 3,26%.

TRIMESTRUL IV 2022 COMPARATIV CU TRIMESTRUL IV 2021

Comparativ cu același trimestru al anului precedent, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităților economice. Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în tranzacții imobiliare (19,95%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (19,93%), respectiv în hoteluri și restaurante (18,11%).

Față de perioada analizată, o ușoară diminuare a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar în învățământ (-0,41%). Față de același trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 11,21%, iar componenta cheltuielilor indirecte (nonsalariale) cu 11,60%.

sursa:profit.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.