Dulceață de căpșuni cu lămâie

11 iunie 2020  |  07:53  |  👁 185 Vizualizari


Una dintre cele mai aromate și mai apreciate dulcețuri este în mod evident dulceața de căpșuni. Iar una dintre preferatele mele este dulceață de căpșuni cu lămâie. Consistența dulceții de căpșuni cu lămâie este, deasemenea, minunată. Cu toate că aceste fructe nu au cine știe ce conținut de pectina, lămâile, în schimb, au un conținut ridicat. Datorită pectinei conținute de lamai, dulceața de căpșuni cu lămâie, odată fiarta, se gelifiaza tare frumos. E un secret pe care bunica mea îl știa bine și făcea dulcețuri minunate!

Ingrediente dulceață de căpșuni cu lămâie
4 kg. de căpșuni, din care au rezultat 3,5 kilograme gata curățate
1,75 – 3, 5 kg.de zahar (proporția de 1:1 fructe/zahăr este perfectă pentru o dulceață bine închegată; reducând cantitatea de zahăr va trebui să fierbeți preparatul mai mult și fructele se vor terciui)
opțional: 4 lămâi potrivite cu coaja netratată

Am specificat să se folosească lamâi cu coaja netratată pentru că am pus felii de lămâie în dulceață. Sunt minunat de plăcute că și consistență și dau un parfum delicios dulceții. Parcă pun în valoare aroma specifică de căpșuni. Daca nu aveți de unde să procurați lămâi netratate, nu puneți feliile de lămâie în dulceață.

Sterilizare borcane si capace pentru conserve
Pentru oricare conservă, la fel și pentru aceasta dulceață de căpșuni cu lămâie, se vor folosi neapărat borcane și capace foarte curate și sterilizate. Igiena modului de lucru este ceea ce asigură conservarea perfecta a produsului.

Se aprinde cuptorul și se fixează la 150°C. Se spală foarte bine, cu apă caldă și detergent de vase, borcanele și capacele acestora. Se limpezesc bine, în câteva ape. Nu e deloc greșit să se refolosească niste capace mai vechi, și eu fac asta, însă e absolut obligatoriu ca acestea să nu fie deformate sau ruginite. În acest caz, nu vor mai putea etanșa borcanul cu dulceață, afectându-i calitatea.

Se pun capacele și borcanele curate pe tava cuptorului, cu distanță între ele, și se dau la cuptor timp de minimum 15 minute. În acest timp se vor usca și se vor steriliza. Se stinge cuptorul și se lasă să se răcească în interior. Alternativ, capacele se pot pune într-un castron în care turnam apa clocotită, opărindu-le. Odată sterilizate, borcanele se acoperă cu capacele și se păstrează astfel până la folosire.

Preparare dulceata de capsuni cu lamaie
1. Căpșunile se spală bine și se curăță de codițe.
2. Se așază toate căpșunile curățate într-un vas încăpător, nu prea adânc, cu fundul mai gros (potrivit pentru dulceață). Se stropesc fructele cu zeama de la 3 lămâi. Se pune apoi tot zahărul și lămâia rămasă, tăiată în felii subțiri. La care lămâie, repet, puteți renunța daca nu vă place în mod deosebit gustul ei. Se acoperă vasul cu capacul/folie/un prosop curat împăturit dublu și se lasă într-un loc răcoros 8 ore (peste noapte).

3. După trecerea timpului de odihnă, mare parte din zahăr este deja dizolvat. Se pune vasul pe foc, la foc mic. În scurt timp, fructele vor pluti în siropul format.
4. Când începe dulceața de căpșuni cu lămâie să clocotească, se întețește focul. Se va forma deasupra spuma, care trebuie să fie îndepărtată pe măsură ce se adună. În aceasta spumă se concentrează impuritățile conținute de zahăr. Cu un șervet curat, înmuiat în apa rece, se șterge constant marginea vasului de siropul care aderă, pentru a evita caramelizarea și închiderea la culoare a dulceții. Se urmărește cu atenție fierberea, spumând dulceață constant.
5. După trecerea a 35-45 de minute de fierbere, se picură pe o farfurie rece puțin sirop, pentru verificarea consistenței. Daca picăturile au un aspect de boabe de rouă și nu se împrăștie pe farfurie, dulceață este gata, chiar dacă ni se pare încă lichidă. Ținem cont de faptul că se vă mai întări și din cauza pectinei.
6. În borcanele curate, uscate și sterilizate, se pune dulceața fierbinte și acoperă cu capacele imediat. Se întorc pentru 15 minute cu capacul în jos (se va crea vacuum) apoi se răstoarnă în poziția normală. Se acoperă cu șervete de bucătărie și pături (li se face un „cuib”) pentru a se răci în timp mai îndelungat. Chiar fără niciun fel de conservant adăugat, dulceața se vă păstra foarte bine.

Mie mi-au rezultat 8 borcane de 370 de ml. cu dulceață de căpșuni cu lămâie. Spor la treabă și poftă bună!

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.