5 alimente bogate in pelargonidina, antioxidantul care incetineste imbatranirea

Portrait of a beautiful smiling young topless woman holding strawberry at her face isolated over background

17 martie 2023  |  05:04  |  👁 346 Vizualizari


Fructele de padure se numara printre cele mai sanatoase alimente pe care sa le incluzi in dieta ta. Sunt bogate in fibre si contin o gama larga de antioxidanti, precum si alti nutrienti importanti.

Potrivit studiilor realizate de cercetatorii Harvard, persoanele care includ multe fructe de padure in alimentatia lor par sa traiasca mai mult. De asemenea, oamenii de stiinta au descoperit ca aceste fructe contribuie semnificativ la mentinerea sanatatii creierului. Potrivit unui studiu recent, un compus din fructele de padure, numit pelargonidina, poate incetini imbatranirea, contribuie la prevenirea bolii Alzheimer si poate tine la distanta declinul cognitiv.

Afla mai multe despre acest antioxidant cu efecte uimitoare asupra organismului, dar si in ce alimente se gaseste.

Ce este pelargonidina?

„Pelargonidina este un compus ce apartine clasei antocianidinelor si este un tip de pigment din plante ce ofera nuante de oranj sau rosu”, declara pentru wellandgood.com nutritionista Keri Gans. „Se afla intr-un subgrup al flavonoidelor, care au proprietati antioxidante”, adauga specialista.

Antioxidantii au un rol protector in organism, ajutand la imbunatatirea sistemului imunitar si prevenirea degradarii celulare din cauza imbatranirii, a stresului sau factorilor de mediu. „In general, antioxidantii sunt cunoscuti pentru faptul ca ne ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi si scad stresul oxidativ care poate duce la diminuarea riscului de boli cardiace, protejeaza impotriva cancerului si mentin functia sistemului imunitar”, spune Gans.

Beneficiile pentru sanatate ale pelargonidinei

Pelargonidina este benefica pentru sanatate datorita faptului ca este un antioxidant si in special pentru ca o antocianina. „Antocianinele sunt asociate cu prevenirea unor afectiuni provocate de stresul oxidativ, precum bolile cardiovasculare si neurodegenerative”, spune medicul.

Potrivit unei evaluari publicate in 2021 in jurnalul medical Molecules, proprietatile benefice ale antocianinelor ar putea fi legate si de capacitata lor de a regla microbiomul intestinal. O alta evaluare a unor studii efectuate de-a lungul anilor a descoperit ca fructele de padure – care se numara printre cele mai bogate surse de pelargonidina si alti antioxidanti – „imbunatatesc functia vasculara prin scaderea inflamatiei din corp”.

Un studiu recent, realizat in anul 2022, publicat in Journal of Alzheimer’s Disease, a descoperit ca un aport ridicat de pelargonidina contribuie la imbatranirea sanatoasa a organismului si in special a creierului.

Iata care sunt alimentele cu cel mai ridicat continut de pelargonidina:

Capsune

Pe langa faptul ca au un continut ridicat de pelargonidina, capsunele contin si alti compusi benefici pentru sanatate. „Capsunele sunt bogate in vitamina C, un alt antioxidant puternic cu proprietati antiinflamatorii, care ajuta corpul sa lupte impotriva radicalilor liberi si imbunatatesc functia sistemului imunitar”, spune Gans.

Merisoare

Alte fructe care contin pelargonidina si au beneficii antiinflamatoare sunt merisoarele. De asemenea, „sunt pline de alti compusi cunoscuti drept proantocianidine, care au beneficii antibacteriene”, adauga nutritionista.

Prune

In afara de fructele de padure, prunele sunt alte fructe bogate in pelargonidina. „Studiile pe animale sugereaza ca polifonelii din prune ajuta la reducerea declinului cognitiv”, spune Gans. Daca nu esti convinsa sa consumi mai multe prune, atunci ar trebui sa stii ca aceste fructe cu un continut scazut de zahar combat constipatia si echilibreaza nivelul zaharului din sange.

Ridichi

Nu doar fructele, ci si unele legume contin pelargonidina. „In afara faptului ca sunt o sursa buna de antioxidanti, ridichile contin potasiu, care ajuta la controlul tensiunii arteriale si reduc riscul de atac de cord”, spune medicul.

Fasolea rosie

Pentru a beneficia de o doza mare de pelargonidina, precum si proteine vegetale, Gans recomanda sa consumi mai multa fasole rosie. „Este, de asemenea, o sursa buna de fibre, care poate ajuta la scaderea colesterolului si la echilibrarea nivelului de zahar din sange”, explica specialista.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.