Mancatul haotic este o problema comuna in societatea moderna, pentru ca nu mai acordam suficient timp si atentie alimentatiei. Aceasta problema poate duce la tulburari alimentare si probleme de sanatate pe termen lung.
Mancatul haotic este definit ca un comportament alimentar caracterizat prin consumul de alimente intr-un mod neorganizat si neregulat, fara a acorda atentie cantitatii si calitatii alimentelor consumate. Acest comportament poate fi cauzat de factori precum stresul, anxietatea, lipsa de timp sau obiceiurile alimentare nesanatoase.
De ce este important sa pui intrebari de reflectie despre mancatul constient?
Este intotdeauna de ajutor sa iti pui in mod constant intrebari. Atunci cand intelegi „de ce” ai facut ceva, fie ca este vorba de a manca prea multe prajituri sau de ce ai raspuns intr-un anumit fel unui coleg de serviciu, inveti ceva despre tine insati.
Pare simplu, dar fiind consecvent cu utilizarea intrebarilor de mindful eating, poti ajuta la deslusirea obiceiurilor de supraalimentare si poate fi inceputul evitarii supraalimentarii.
1. Ma simt in control atunci cand mananc sau beau acest aliment?
Inainte de a deschide punga de chipsuri, intreaba-te de ce o faci. Ai nevoie sa te consolezi dupa o zi grea sau, din contra, sa te rasplatesti dupa o victorie? Te ajuta acel episod de binge eating sa te simti mai bine si in control fata de viata ta? Te vei simti vinovata dupa cele cateva minute de mancat compulsiv? Raspunsurile se afla in interiorul tau si trebuie doar sa ai curajul sa le confrunti.
2. Ce emotie simt in acest moment?
Ne mancam emotiile – asa spun terapeutii care lucreaza cu persoane ce sufera de tulburari de alimentatie. Fii onesta si vezi care sunt emotiile care te indeamna cel mai des sa deschizi usa frigiderului. Este foarte posibil ca dupa ce lucrezi cu aceste stari, sa nu mai simti nevoia sa mananci alimente nesanatoase sau in cantitati mari.
3. Ce pot face chiar acum in loc sa mananc?
De cele mai mult ori, mancatul haotic deriva din plictiseala. Este cel mai la indemana obicei pe care il putem avea pentru a alunga sentimentul de monotonie care apare in rutina zilnica. Vezi ce alte obiceiuri ti-ar aduce implinire si practica-le mai des.
4. Alimentatia mea imi afecteaza sanatatea sau modul in care imi traiesc viata?
Este destul de dificil sa iti deschizi sufletul si sa fii sincera. Insa, daca o faci, s-ar putea sa vezi ca mancatul haotic iti face mult mai rau decat sa-ti afecteze silueta. Priveste-te ca intr-o oglinda si vezi cum stai cu stima de sine.
5. Imi este foame?
Suna banal? Intrebarea aceasta este mult mai importanta decat crezi. Iti este cu adevarat foame sau mananci din inertie? Iti este cu adevarat foame sau mananci ca sa amani sa faci cateva taskuri la serviciu? Iti este cu adevarat foame sau ai o pofta care indica o posibila carenta in organism? Invata sa-ti privesti corpul din interior si sa nu mai actionezi la primul impuls.
6. Vreau sa mananc o masa completa sau doar o gustare?
Mancatul haotic poate fi cauzat si de lipsa gustarilor din meniul tau. E posibil sa nu fie nevoie sa te asezi la masa cu doua feluri si un desert in primul moment in care simti senzatia de foame. S-ar putea ca un baton proteic sau o gustare cu legume sa fie suficiente. Fa-ti analize, vezi daca iti iei toti nutrientii din alimentatie sau daca ar fi cazul sa incluzi si gustari in rutina ta.
7. Petrec prea mult timp gandindu-ma la mancare?
Ma cert cu mine insami daca sau ce sa mananc, planificand urmatoarea dieta sau sesiune de exercitii fizice sau numarand caloriile?
Daca raspunsul la aceste intrebari este „da”, este posibil sa suferi de o tulburare de alimentatie. Este posibil sa ai nevoie de ajutor specializat pentru a „repara” relatia pe care o ai cu mancarea si sa o privesti ca pe un combustibil si sa incetezi sa iti faci programul si rutina in jurul alimentatiei.
Pentru a evita mancatul haotic, este important sa te organizezi si sa planifici alimentatia. Un program alimentar echilibrat poate include alimente nutritive, cum ar fi legumele, fructele, proteinele slabe si cerealele integrale. In plus, ar trebui sa acorzi atentie portiilor si sa mananci incet, pentru a-ti da timpul necesar sa te simti satula si sa savurezi mancarea.
Un alt mod de a evita mancatul haotic este sa te asiguri ca ai intotdeauna optiuni alimentare sanatoase la indemana. In loc sa cumperi alimente nesanatoase si procesate, pune in cos alimente nutritive, cum ar fi fructele, legumele si nucile, pe care sa le ai la indemana atunci cand esti in miscare sau pe graba.