Ce se va întâmpla, de fapt, cu alocațiile și pensiile?

27 iulie 2020  |  07:05  |  👁 780 Vizualizari


A început numărătoare inversă până la momentul în care Ludovic Orban va trebui să spună clar ce se va întâmpla cu alocațiile copiilor. Există mai multe scenarii pe masa premierul, dar niciunul nu prevede dublarea sumelor primite de elevi, așa cum a decis Parlamentul, ci o creștere etapizată în următorii ani. Cel mai probabil, majorarea va fi anul acesta, de cel mult 20 de procente. Însă acest lucru contravine legii în vigoare și deciziei CCR care a decis că amânarea majorării este neconstituțională.

Guvernul are în plan o creștere etapizată, o dublare în etape. Primul scenariu constă, în primă fază, într-o creștere cu 10-20%, restul sumei, până la dublare, urmând să vină în aproximativ 2 ani sau chiar 5 ani, în funcție de veniturile pe care le va avea bugetul de stat.

În ceea ce privește punctul de pensie, Ministerul Finanțelor Publice încă analizează problema, însă cel mai optimist scenariu ar fi o creștere de aproximativ 10% de la 1 septembrie față de 40% cât era prevăzut în proiectul de lege al pensiilor.

Curtea Constituțională a decis la începutul lunii iulie că alocațiile copiilor trebuie dublate de la data de 1 august, respingând astfel sesizarea Guvernului. Decizia este definitivă și general obligatorie. Guvernul ar putea fi dat în judecată de părinți retroactiv pentru toate aceste luni în care dublarea alocațiilor a fost suspendată.

Întrebat însă când se vor dubla alocațiile, premierul Ludovic Orban a avut un răspuns halucinant.

”Nu există resursele financiare pentru a dubla alocațiile”

”Împreună cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanțelor, analizăm variantele pe care le avem la dispoziție și vom adopta o variantă care să ducă la creșterea alocațiilor, dar sigur nu la dublarea imediată pentru că, sigur, nu există resursele financiare necesare pentru a dubla alocațiile. Avem maximum două săpămâni să adoptăm această situație” a declarat Ludovic Orban.

Alocaţiile ar fi trebuit mărite de şapte luni, când nu era încă vorba de o criză economică sau sanitară. Asta reiese din decizia dată ieri de CCR, care a declarat neconstituţională ordonanţa prin care Guvernul amânase termenul de majorare pentru 1 august.

Specialiştii spun că Guvernul trebuie acum să plătească alocaţiile mărite retroactiv, în caz contrar părinţii pot da Executivul în judecată.

”Trebuie să spunem că în prezent cuantumul alocat este de 300 de lei pentru copiii sub doi ani, cu dizabilități pâna la 3 ani, 150 lei pentru copiii între 2-18 ani, tinerii care depășesc 18 ani și își continuă studiile într-o unitate de profesională, până la terminarea acestuia.

Oricum alocatiile ar trebui să fie în cuantum dublat, acum cred eu că va face partid de guvernământ pe aceasta.”, a spus Doina Pârcălabu, coordonatorul departamentului de Muncă şi Protecţie Socială PPU-SL.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.