Ce pensie va avea peste 35 de ani un român cu salariu de 4.000 de lei în prezent

10 ianuarie 2023  |  06:31  |  👁 356 Vizualizari


Scăderea populaţiei României cu un milion de persoane în doar un deceniu va avea un impact negativ asupra economiei. Sistemul de pensii va fi în primul rând afectat. Pentru că vor fi mai puţini cei care vor contribui cu fonduri la bugetul de pensii, românii care vor ieși la pensie în următorii ani ar urma să primească mai puțini bani.

Un român care are azi un salariu mediu net de 4.012 de lei ar urma să primească, după 35 de ani de contribuții, o pensie de la stat de doar 1.275 de lei. Asta arată o simulare de calcul, bazându-se pe condiţiile actuale de pensionare. Această sumă acoperă doar un sfert din coşul minim de consum.

Adrian Codîrlaşu – vicepreşedinte CFA România: Sistemul public merge către o sustenabilitate extrem de redusă pe termen mediu.

Este nota de plată pe care o plătim pentru că în ultima decadă populaţia României a mai pierdut un milion de persoane. Iar tendinţa este în continuă scădere. Estimările arată că până în 2030 nu vom fi nici măcar 18 milioane de locuitori. Economiștii spun că soluţiile nu vor veni de la autorităţi.

Adrian Codîrlaşu – vicepreşedinte CFA România: Cea mai bună soluție este să ne îndreptăm către un sistem finanţat de pensii. O asemenea abordare o au Piloanele II și III de pensii private.

Statul, de la 1 ianuarie, îşi ia cotă parte şi din Pilonul II de pensii, după ce modificările noului Cod fiscal prevăd taxarea dividendelor încasate de fondurile private de pensii.

Gabriel Biriş – expert în fiscalitate: E o dublă impozitare. Valoarea unităţilor de fond va scădea. Măsura asta va aduce bani la buget și mai puțini bani în unitățile de fond.

Pentru bătrâneți liniștite e nevoie de economii separate. Pentru mulți români, însă, acest lucru este o utopie.

La finalul anului trecut, în România erau peste 4 milioane 780 de mii de pensionari, iar pensia medie a fost de 1.739 lei.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.