Agricultorii avertizează că lipsa precipitațiilor va afecta culturile din acest an. Ei cer refacerea sistemului de irigații

31 martie 2022  |  06:47  |  👁 111 Vizualizari


Agricultura este în mare pericol. A plouat atât de puţin, încât mai bine de jumătate din culturile semănate în toamnă suferă din cauza secetei. Însămânţările de primăvară ar putea fi compromise din cauza secetei. Fermierii se tem că nu vor culege mai nimic dacă nu va ploua nici în următoarele luni. Se uită cu speranță spre PNRR și cer bani pentru refacerea sistemului de irigații.

Mii de hectare agricole din Moldova, Crișana, Dobrogea și zone importante din Oltenia suferă, în lipsa apei din pământ, spun meteorologii. Însă tot ei anunță că vin zile ploioase, chiar dacă vor fi puține, iar apa nu va pătrunde mai mult de 20 de cm în sol.

În zonele unde a mai plouat, lucrurile stau puțin mai bine. Însă pentru producții mari, culturile au nevoie de apă în continuare, spun fermierii care cer refacerea sistemul de irigații.

În zona Burila Mare din Mehedinţi, au fost modernizate stațiile de pompare, însă nu este apă în canalele de irigații.

Fermierii vor să fie redeschis Planul Național de Redresare și Reziliență și să includă și finanțarea unei rețele naționale de irigații.

Acum, agricultorii spun că au pierdut jumătate din culturile pe anul acesta.

Ministrul Agriculturii anunță că fermierii vor avea acces la irigații mai devreme. În județul Timiș, canalele pentru udat au fost deja umplute cu apă, iar acțiunea se va repeta și în zonele în care agricultorii solicită acest lucru.

Fără un astfel de ajutor, fermierii se tem că vor intra în faliment, mai ales dacă și vara va fi secetoasă.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.