Fermierii români produc hrană de calitate, dar nu se pricep să o vândă. Prea puțini au cunoștințe de marketing, așa că, de multe ori, își vând produsele cu bani puțini.
Fermierii nu știu că pot cere ajutorul Comisiei Europene, care oferă aproape 200 de milioane de euro pentru campanii de promovare. Banii se dau pentru produse alimentare autentice, dar și fructe și legume proaspete.
Asociația Producătorilor Bio din România este una dintre puținele organizații de fermieri de la noi care a accesat bani europeni pentru promovare. Cu ajutorul acestor fonduri, producătorii participă la târguri de profil din toată lumea și așa au reușit să încheie contracte importante. Acum, de pildă, își pregătesc standurile pentru cel mai mare târg de produse ecologice din Germania.
Marian Cioceanu, președintele Asociației Bio România: „Contractele sunt în special cu vestul Europei, începând cu Germania, Italia. O firmă românească prezentă aici a fost listată cu vinul lor pe cel mai mare site de profil din Germania. Ceea ce este o realizare. Aceste târguri sunt o vitrină. Nu ești aici, nu te cunoaște nimeni. Și nu prea ai șanse, în special cu produse cu valoare adăugată, să ieși pe piață. Te caută importatorii, dar te caută pentru materii prime.”
Puțini fermieri români știu însă că pot accesa milioane de euro pentru a-și promova produsele. În ultimii ani, doar patru asociații de fermieri de la noi au aplicat pentru aceste fonduri. Pot folosi banii ca să participe la târguri, evenimente de profil ori să își facă promovare pe internet. De altfel, în unele cazuri, Comisia Europeană se oferă să facă ea campaniile de marketing. Sub sloganul „Bucurați-vă, este din Europa”, Comisia Europeană a făcut cunoscute în toată lumea, alimente din diverse țări, chiar și din România.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.