Comuna din Prahova unde cresc migdali. Afacere din culturi exotice

8 august 2023  |  10:09  |  👁 419 Vizualizari


Locuitorii satului Tohani, comuna Gura Vadului, cultivă, de când se știu, migdali. Arborii exotici s-au aclimatizat fără probleme. Așezarea este străjuită dealuri, iar climatul are influențe mediteraneene.

La aproximativ 40 de kilometri de Ploiești, pe DN1 B, călătorului i se dezvăluie frumoasa comună Gura Vadului.

Drumul până la Gura Vadului străbate localitățile Bucov, Valea Călugărească, Albești Paleologu și Mizil, iar de aici, pentru turiștii dornici de drumeții, urmând DN10, se poate ajunge la Buzău – Brașov.

Comuna din Prahova unde cresc migdali

Localitate nu este renumită doar pentru suprafețele viticole importante pe care le cuprinde, a podgoriilor care se întind pe dealuri sau doar pentru unul dintre cele mai bune vinuri roșii…

 

Comuna a devenit celebră și pentru migdalii din grădinile oamenilor, culturi specifice mai degrabă zonelor exotice.

În Gura Vadului se află, de altfel, una dintre puținele zone din România favorabile cultivării migdalilor.

Localnicii spun că zona a fost binecuvântată de Dumnezeu, pentru că aici verile sunt calde, fără ploi torențiale și vijelii, iar iernile sunt bânde.

Comuna din Prahova unde cresc migdali

Povestea migdalilor de la Tohani a început cu vreo 200 de ani în urmă, când moșierii locului ar fi adus primii arbori în comună. Acum, după atâția ani, mai toți locuitorii au în grădini cel puțin un migdal.

Mai mulți localnici, însă, au profitat din plin de solul calcaros și climatul mediteranean, pentru a dezvolta o afacere din culturile exotice.

„Arborii s-au aclimatizat. Primii migdali au fost aduși de foștii moșieri. Apoi, treptat, au apărut migdali în mai toate grădinile oamenilor. Clima mediteraneană a fost principalul factor care a permis aclimatizarea arborilor”, susține Nicolae Marius Sora, primarul comunei Gura Vadului.

Comuna din Prahova unde cresc migdali

Oamenii din Gura Vadului, gospodari din fire, s-au orientat rapid și unii au dezvoltat adevărate afaceri din vânzarea migdalelor al căror sâmbure, cu gust dulce sau amar, este folosit în industria dulciurilor, dar și în industria cosmetică.

Bogate în vitamine, fibre și minerale, migdalele sunt recomandate pentru proprietățile miraculoase.

Prețul migdalelor de la Gura Vadului diferă, în special de cantitatea vândută. Dacă în supermarket-uri migdalele se vând cu 18 lei/500 gr. – 57 de lei/kg, cei care ajung la Gura Vadului se pot tocmi cu sătenii care își vând marfa la poartă. Tot aici vei descoperi și ospitalitatea oamenilor din comună.

Acum, în plină eră a tehnologiilor, poți găsi ușor la vânzare migdalele de Tohani pe site-urile cu anunțuri, dar și pe Facebook.

Comuna din Prahova unde cresc migdali

De departe, atuul celor care au plantații de migdali este că, în ultimii ani, Gura Vadului a pătruns puternic pe harta turistică.

Gura Vadului a devenit un centru de atracție pentru turiști. Zona a fost inclusă pe traseul Drumul Vinului pentru cei care și-au propus o călătorie în inima podgoriilor.

Renumitele Crame Tohani și ofertele bogate de cazare, cu experiențe culinare pe măsură, sunt alte câteva atracții de la Gura Vadului. Pe lista de evenimente mai figurează competițiile de ciclism, dar și Mauve Wine Experience, renumitul concert din via Tohani.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.