Zi istorică în Elveția! Cetățenii au votat, prin referendum, pentru interzicerea discriminării persoanelor gay

Elveția a avut, duminică, un referendum pentru interzicerea discriminării pe baza orientării sexuale, scrie Deutsche Welle. Aproximativ 62% dintre participanți au votat în favoarea legislației care interzice discriminarea persoanelor gay, potrivit Mediafax.ro.

Oponenții referendumului au susținut că noua lege antidiscriminare ar putea cenzura libertatea de exprimare.

Referendumul de duminică a vizat o legislație specifică prin care să fie interzis discursul urii și discriminarea pe baza orientării sexuale, fapte pentru care o persoană ar risca până la trei ani de închisoare. Codul penal acoperă, în prezent, discriminarea pe motiv de rasă, etnie și religie.

Circa 62% au votat pentru o astfel de legislație, iar majoritatea partidelor au susținut amendamentul care să protejeze comunitatea persoanelor gay, lesbienelor și bisexualilor. Cu toate acestea, Partidul Popular din Elveția (SVP), cea mai puternică formațiune din Parlament s-a opus legii respective.

Partidul de extremă dreapta a argumentat că migranții au importat opinii homofobe, iar dialogul social și expulzarea criminalilor ar fi mult mai eficientă.

Modificarea legislativă a fost adoptată prima oară de Parlamentul elvețian în anul 2018, dar un referendum a fost forțat după ce critici au susținut că ar putea fi afectată libertatea de exprimare.

Ce spun partidele despre subiect?

Eric Bertinat de la Partidul Popular din Elveția a afirmat că legea „face parte din planul comunității LGBT de a legaliza căsătoriile între persoanele de același sex și reproducerea medicală asistată” pentru cuplurile gay.

Liderul Uniunii Federale Democrate Creștine Marc Frueh a catalogat măsura ca fiind o „lege a cenzurii”.

„Este o zi istorică. Dă un semnal care este minunat pentru toată lumea și pentru orice persoană care a fost o victimă a discriminării”, a spus, pentru postul elvețian RTS 1, Mathias Reynard de la Partidul Social-Democrat din Elveția, inițiatorul reformei.

Partidele ecologiste, de stânga și de centru au susținut legea.

Ce prevede noua lege?

Scoate în afara legii:

– Denigrarea și discriminarea publică față de o persoană pentru faptul că este gay.

– Incitarea la ură împotriva unei persoane în scris, vorbire, imagini sau gesturi.

– Discriminarea pe baza orientării sexuale din partea personalului din restaurante, cinematografe și instituții publice, cum ar fi piscinele.

Nu interzice:

– Comentarii homofobice făcute de membrii familiei sau între prieteni.

– Discriminarea de gen, inclusiv a persoanelor transsexuale.

– Dezbaterile publice pe tema discriminării.

Glumele la adresa persoanelor gay.

Distribuie: