Voucherele de vacanță, termen limită de folosire. Pot fi utilizate doar la agențiile de turism

22 iunie 2022  |  11:17  |  👁 282 Vizualizari


Voucherele de vacanță din anii precedenți au termen limită de folosire data de 30 iunie 2022. Până la acel moment, acestea mai pot fi utilizate pentru rezervări.

Voucherele de vacanță, doar la agențiile de turism

”Turiștii pot achita cu voucherele de vacanță pachete turistice pentru România doar la agențiile de turism” anunță ANAT. Conform sursei citate, în perioada ianuarie – mai 2022 au fost emise vouchere de vacanță în valoare de 190 de milioane de euro.

În același timp, Asociația Națională a Agențiilor Turism cere Guvernului să aplice cota zero de impozitare pentru voucherele de vacanță sau o formulă modernă de credit fiscal.

Obiectivul este ca minimum 1 milion de angajați din mediul privat (circa 25%) să beneficieze de aceste vouchere.

Termen limită, 30 iunie

Vanii precedenți mai pot fi utilizate pentru rezervări până la 30 iunie 2022. OUG 131/2021, apărută la sfârșitul anului trecut, prevede că ”perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță emise în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungește până la data de 30 iunie 2022”. În paralel, angajații pot utiliza voucherele de vacanță emise în acest an, în cazul în care sumele au fost deja virate pe card.

”Reamintim că voucherele de vacanță pot fi utilizate exclusiv pentru vacanțe în România iar serviciile trebuie să conțină minim o noapte de cazare. Nu este permis să se achite cu vouchere de vacanță servicii facturate altui beneficiar, ci doar posesorului acestora.” precizează ANAT.

Pachetul turistic cel mai complet se găsește în agențiile de turism licențiate și poate conține, pe lângă cazare minim o noapte, și servicii de masă, balneare, transport, programe  turistice opționale.

”În perioada ianuarie – mai 2022 au fost emise 19.768.895 de vouchere de vacanță, în valoare de 943.831.114 de lei (190 de milioane de euro). Estimativ, pentru tot anul vor fi emise vouchere în valoare de 350 de milioane de euro.

La ora actuală, voucherele de vacanță reprezintă un vector esențial pentru circulația turistică internă. Atât instituțiile și companiile de stat, cât și firmele private pot acorda aceste vouchere angajaților, care sunt aprobate pentru emitere anuală timp de 5 ani (2022-2026).

Voucherele la privat pot ajunge până la 6 salarii minime

Spre deosebire de stat, unde voucherele de vacanță sunt limitate la 1450 lei de persoană pe an, angajaților din mediul privat li se pot acorda legal vouchere în valoare de până la 6 salarii minime.

”O variantă a sporirii atractivității voucherelor de vacanță este reducerea la zero a impozitului pe venit, ceea ce ar implica revenirea la reglementarea inițială din 2009. Însă o măsură și mai eficientă ar implica o formulă mai modernă de credit fiscal. ANAT împreună cu partenerii sociali pune această formulă la dispoziția guvernului pentru îmbunătățirea sistemului, cu obiectivul ca minim 1 milion de angajați din mediul privat (circa 25%) să beneficieze de aceste vouchere.  Această măsură ar fi cel mai ușor și rapid posibilă de generat ca măsură de stimulare a turismului intern, cu efectul său economic multiplicator. Pe de altă parte, este nevoie de voucherele de vacanță mai ales în condițiile lipsei de personal din toate domeniile.” transmite ANAT.

În 2021 au fost acordate vouchere de vacanță doar pentru angajații din mediul privat, în valoare de circa 50 de milioane de euro.

Efectele voucherelor de vacanță în România:

– Reducerea evaziunii fiscale în turism;

– Dublarea numărului de unități de cazare clasificate în ultimii 10 ani;

– Refacerea forței de muncă, consolidarea familiei;

– Reducerea consumului de medicamente;

– Reducerea concediilor medicale;

– Relansarea turismului intern, o condiție și pentru creșterea calității serviciilor în turismul de incoming.

SURSA https://www.dcnews.ro/voucherele-de-vacanta-termen-limita-de-folosire-pot-fi-utilizate-doar-la-agentiile-de-turism_876069.html

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.