Vești bune pentru românii care fac economie la energie: bonificații, discounturi, bani în plus în buzunarele lor, de la Guvern

15 septembrie 2022  |  07:38  |  👁 195 Vizualizari


În România, urmează să fie implementat un sistem care va face o diferențiere agresivă între românii care fac economie la energie și cei care fac risipă. Problema este că nimeni nu înțelege încă ce înseamnă acea risipă și în funcție de ce se calculează. În același timp, cei care vor face economie, primesc bonificații.

Deși la nivel național există niște consumatorii industriali de energie pentru care toată lumea cade de acord că au un consum fabulos, autoritățile speră să tragă niște concluzii la fel de clare și în ceea ce-i privește pe consumatorii casnici, un lucru extrem de dificil și, din păcate, arbitrar. Chiar și așa, Executivul a promis că se gândește la o soluție de a-i bonifica pe cei care doresc să economisească energie. Deși particularitățile programului sunt în mare parte necunoscute, știm că va fi gândit în așa fel încât să fie stimulativ, după cum a declarat ministrul Energiei.

Ce se întâmplă cu facturile la energie ale românilor

Ministrul Energiei a vorbit ieri despre modul în care autoritățile se gândesc să încurajeze un consum redus de energie în rândul populației. ”Ne gândim, şi premierul a spus, ne gândim şi la o modalitate de a-i bonifica pe cei care doresc să facă acest lucru. Şi vrem să venim nu numai cu „trebuie să plătească mai mult dacă consumă mai mult” ci şi dacă cumva economisesc să câştige ceva. Şi ne gândim să îmbinăm aceste două lucruri. Nu mă întrebaţi cum va fi, pentru că gândim acest mecanism cum ar trebui să fie în aşa fel încât să fie şi stimulativ, pentru că ne dorim efectiv ca oamenii să rămână cu mai mulţi bani în buzunar”, a spus ministrul.

Un pic ciudată a fost mențiunea legată de faptul că și-ar fi dorit ca mai multe industrii să fie prinse în Ordonanța de Urgență privind plafonarea prețurilor la energie, dar, după cum a declarat Virgil Popescu, respectivul act normativ a fost creat ”exact pe ce s-a hotărât în Coaliția de Guvernare”. Afirmația a fost făcut de parcă el nu face parte din coaliție.

”Mi-aş dori foarte multe industrii să fie prinse în această ordonanţă, aşa cum era şi înainte. Şi Ministerul Energiei să ştiţi că nu se va opune niciodată de a proteja mai mult, o plajă mai largă de industrii şi o plajă mai largă de populaţie. Trebuie să discutăm şi cu Ministerul Economiei, şi cu Ministerul de Finanţe, pentru că nu noi suntem cei care spunem ce industrii trebuie să intre. Ordonanţa a fost creată exact pe ce s-a hotărât în Coaliţia de guvernare”, a explicat Virgil Popescu.

A fost făcută o mențiune specială și pe marginea persoanelor bolnave cu aparate medicale. ”Pentru bolnavii cu aparate medicale, l-am văzut şi astăzi pe domnul prim-ministru că în şedinţa de Guvern a solicitat exact la cei care sunt în drept să ne spună câţi bolnavi sunt care au aparate medicale, unde sunt, pentru că e normal să fie înregistraţi, pentru că normal trebuie ajutaţi. E logic că trebuie ajutaţi şi trebuie ajutaţi punctual. Ei pot fi ajutaţi prin această ordonanţă sau punctual prin, de exemplu, prin vouchere direct ţintite către persoanele respective”, a precizat Popescu.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.