Un consorţiu care include grupul norvegian Aker a făcut o ofertă nesolicitată de a cumpăra cea mai mare parte din activităţile de explorare şi producţie ale OMV / Oferta nu include unitatea românească Petrom a OMV

19 octombrie 2022  |  09:00  |  👁 241 Vizualizari


Un consorţiu care include grupul energetic norvegian Aker a făcut o ofertă nesolicitată de a cumpăra cea mai mare parte din activităţile de explorare şi producţie ale companiei austriece de petrol şi gaze OMV, potrivit unei informaţii din presă, confirmată de o sursă din industrie pentru agenția Reuters, transmite News.ro.

Consorţiul, care cuprinde Aker ASA, compania-mamă al celui de-al doilea mare producător de gaze din Norvegia, Aker BP, precum şi traderul global de mărfuri Trafigura şi firma de capital privat Bluewater, şi-a exprimat interesul de a cumpăra 51% din divizia E&P, a scris ziarul austriac Kurier.

Oferta nu include unitatea românească Petrom a OMV sau afacerile E&P din Rusia, a informat Kurier. Consorţiul a estimat valoarea pachetului de 51% din divizia E&P la 5,5-7 miliarde de dolari, a adăugat Kurier.

Trafigura a refuzat să comenteze. Bluewater nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

O sursă din industrie a confirmat oferta consorţiului, dar a identificat Aker BP ca membru, mai degrabă decât Aker ASA.

Ziarul şi sursa au afirmat că consorţiul a spus că este capabil să garanteze securitatea Austriei în aprovizionarea cu gaze, o prioritate de vârf pentru guvernul austriac, care deţine 31,5% din OMV.

Kurier şi sursa au spus că nu este clar cum intenţionează consorţiul să livreze acele gaze în Austria, o ţară fără ieşire la mare, care se străduieşte să pună capăt dependenţei sale puternice de gazele naturale ruseşti.

Până la războiul din Ucraina, Austria obţinea 80% din gazele sale din Rusia.

OMV a confirmat că a primit o scrisoare prin care consorţiul îşi exprimă interesul pentru activitatea sa de E&P.

”Întrucât OMV este în proces de analiză a portofoliului său ca parte a implementării strategiei sale, am răspuns că nu putem discuta serios în acest moment”, a spus un purtător de cuvânt al OMV.

Kurier a relatat că Sverre Skogen, preşedintele şi directorul generalal companiei norvegiene Mime Petroleum, era ”şeful consorţiului”, adăugând că a văzut ceea ce a descris drept scrisoarea de 3-1/2 pagini din 25 iulie.

sursahttps://economedia.ro/un-consortiu-care-include-grupul-norvegian-aker-a-facut-o-oferta-nesolicitata-de-a-cumpara-cea-mai-mare-parte-din-activitatile-de-explorare-si-productie-ale-omv.html#.Y0-7gnZBy3A

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.