Traian Băsescu, revoltat de declarația Ralucăi Turcan: „Nu este posibil ca Guvernul să nu asigure măști pentru copii”

24 august 2020  |  07:53  |  👁 545 Vizualizari


Fostul președinte Traian Băsescu,  a vorbit despre începerea noului an școlar, duminică, și este de părere că deși soluția trimiterii la administrațiile locale este una „bună”, ea trebuie să fie însoțită de „niște bani” și „de o metodologie” de la Guvern.

„Soluţia trimiterii la administraţiile locale este o soluţie bună, dar ea trebuie însoţită de două lucruri. În primul rând de o metodologie pentru că nu poţi să pui fiecare primar în situaţia de a face după capul lui cum crede. Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei trebuie să emită o metodologie. Ministerul Educaţiei trebuie să stabilească un program. Pe de altă parte trebuie trimişi nişte bani la administraţiile locale pentru că sunt la partea terminală a anului şi nu cred că mai au resurse după ce au cheltuit enorm în prima parte a pandemiei. Aceste două lucruri trebuiesc făcute. Marea problemă este aceea laşitate de care dă dovadă guvernul în asumarea responsabilităţii. Aici au bâlbâit-o tot timpul şi au încercat să dea vina pe alţii, ba că nu avem lege, ba că ne-au ţinut în Parlament când aveau regulamentul sanitar internaţional şi directiva Parlamentului şi Consiliului Uniunii Europene care le spune ce au de făcut în situaţii de pandemie”, a afirmat Traian Băsescu, la România TV, potrivit News.ro.

Vicepremierul Raluca Turcan a precizat că „este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măști pentru toți copiii din țara aceasta, pentru toți profesorii”, însă Traian Băsescu susține că „nu este posibil ca Guvernul să nu asigure măşti pentru copii”.

„Nu se poate lăsa situaţia la nivelul de fiecare să se descurce pentru că acest lucru nu este posibil, va ieşi o harababură. Alt element extrem extrem de important, sistemul de protecţie al copilului. Nu este posibil ca Guvernul să nu asigure măşti pentru copii. În primul rând pentru că vor fi familii care nu au posibilitatea să asigure copilului două măşti pe zi şi în al doilea rând pentru că fiind o măsură cerută de Guvern ca modalitate de a diminua pandemia, Guvernul trebuie să îşi asume şi costul din acest punct de vedere”, spune Traian Băsescu.

Totodată, el a acuzat Guvernul că nu a pregătit cadrele didactice pentru predarea online în această vară şi că nu a restructurat curricula.

„Nu prea ne mai putem apăra de Guvernul ăsta, s-a ajuns la stadiul la care încurcă ţara în loc să o descurce. De exemplu, i-a prins începerea anului şcolar. Abia acum încep să se agite, păi toată vacanţa ce au făcut? Nu au pregătit dascălii pentru predare la distanţă, nu s-au elaborat restructurări ale curriculei pentru că în multe şcoli ar trebui organizat învăţământul în trei serii a câte trei ore, de la 8-11, pauză pentru dezinfectare, de la 12-15, iar o oră pauză şi de la 16 la 19 în aşa fel încât să ai cât mai puţini copii în clasă. Ca să nu mai vorbim de cadre didactice. Dar dacă împuţinezi numărul de ore din curriculă ai putea să găseşti şi soluţii de substituire pe ici, pe colo, că nu toţi au specialităţile necesare”, a mai adăugat Traian Băsescu.

Fostul președinte consideră că vom înregistra o explozie a cazurilor de COVID-19 din cauza faptului că nu au fost luate măsurile necesare. În prezent, potrivit celui mai recent bilanț, România a ajuns la un total de 78.505 persoane diagnosticate cu infecție cu noul coronavirus și 3.272 de decese.

„Nu am făcut nimic şi acum vor spune mâine, poimâine, primăriile să se descurce, şcolile să se descurce. Vom avea o explozie a transmiterii bolii ce nu s-a văzut datorită lipsei de măsuri. Nu vă spun că sunt foarte multe primării care ar fi avut posibilitate să organizeze în containere clase, în structuri modulare. Nu au făcut nici lucrul ăsta, trebuiau nişte alocări de la buget. E greu să mai descrii incompetenţa şi lipsa de viziune a acestui Guvern”, a conchis fostul preşedinte Traian Băsescu.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.