Traditii si obiceiuri de Valentine’s Day

13 februarie 2020  |  12:35  |  👁 567 Vizualizari


In multe tari din lume, 14 februarie inseamna Valentine’s Day, adica sarbatoarea iubirii, care a fost importata de cativa ani si de Romania, avand mai multi sau mai putini adepti. Persoanele care tin cont de ea isi exprima dragostea in moduri deosebite, in functie de cum alege fiecare, de la cadouri inedite pana la dovezi.

Traditiile acestei zile sunt insa diferite de la tara la tara, din cauza diferentelor sociale si culturale. Potrivit stvalentinesday.org, iata cateva obiceiuri si traditii legate de aceasta sarbatoare, din intreaga lume.

1. Africa de Sud

In jurul datei de 14 februarie mii de turisti merg in Africa de Sud – unul dintre cele mai romantice locuri din lume, mai ales ca are o bogatie de plaje. In unele regiuni, fetele tinere isi coseau numele iubitilor pe maneci, obicei care a fost preluat de la un vechi festival roman.

2. India

In aceasta tara sarbatoarea a fost adoptata de curand, dar, desi unii sunt inca reticenti, din ce in ce mai multe persoane sunt entuziaste in privinta ei. Ca in multe alte tari, oamenii din India sarbatoresc in special printr-un schimb de cadouri si felicitari (adesea virtuale). Febra evenimentul poate fi insa simtita cu cateva saptamani inainte, datorita ziarelor si televiziunilor in special, care dezvaluie noutatile legate de acesta. Unele magazine sunt decorate cu obiecte care simbolizeaza dragostea, cum ar fi trandafiri, cupidoni, baloane in forma de inima, iar in orasele mari au loc chiar concursuri cu aceasta tema.

3. Austria

In aceasta tara nu exista traditii asociate in mod direct cu Valentine’s Day, dar multi barbati au obiceiul de a darui un buchet de flori iubitelor.

4. Australia

Cele mai extravagante obiecte din acest stat care simbolizau dragostea acum cateva zeci de ani, si care erau produse in numar mare si destinate vanzarii, erau cartile postale cu benzi din satin, parfumate si ornate cu flori si scoici.

5. Statele Unite ale Americii

De-a lungul timpului au circulat numeroase modele de carti postale si felicitari legate de Ziua Sfantului Valentin, unele dintre ele destul de nepoliticoase. In timpul Razboiului Civil American, acestea erau insotite chiar si de motive patriotice si politice.

6. Marea Britanie

Si aici s-a sarbatorit si se sarbatoreste in special prin oferirea de flori, cadouri, obiecte specifice, felicitari. Un obicei mai iesit din comun insa, respectat in Tara Galilor, era acela de a oferi linguri de lemn sculptate in forma de inima. De asemenea, erau daruite si inimi sau chei din lemn, acestea din urma avand semnificatia: „Tu imi deschizi inima”. In plus, in unele locuri copiii interpretau cantece care aveau legatura cu aceasta zi, dupa care primeau bomboane, fructe sau bani.

7. Franta

La un moment dat, in Franta s-a nascut o traditie care a fost abandonata mai tarziu. Mai exact, persoane necasatorite, tinere si nu numai, ieseau la ferestre si isi alegeau „jumatatea”. Daca barbatul nu era cucerit de femeia care il strigase, o abandona. Iar femeile care faceau parte din categoria celor parasite se adunau ulterior intr-un loc public si aprindeau un foc in care ardeau fotografii cu barbatii „nerecunoscatori”. La un moment dat insa, ritualul a fost chiar interzis de guvernul francez.

8. Danemarca

Un obicei al danezilor este de a trimite ghiocei presati persoanelor dragi. Totodata, unii barbati scriu o scrisoare cu cateva versuri de dragoste, dar nu o semneaza decat cu puncte – cate un punct pentru fiecare litera a prenumelui barbatului. Daca femeia care primeste scrisoarea ghiceste prenumele, este recompensata cu un ou de Paste, anul urmator.

9. Germania

In aceasta tara a devenit un obicei pentru barbatii care fac curte femeilor sa le ofere acestora un buchet de flori pe 14 februarie. Iar cadourile specifice sunt, ca in multe alte state, in forme care sugereaza o inima, completate cu diverse mesaje de afectiune.

10. Italia

Ziua Indragostitilor a fost celebrata candva ca un festival al primaverii, tinut in aer liber; oamenii se adunau in gradini ornamentale pentru a asculta muzica si a recita poezie. In timp insa, acest obicei s-a pierdut.

In Torino mai era si o alta traditie, si anume ca perechile sa isi anunte logodna pe 14 februarie.

11. Japonia

In aceasta tara, Ziua Indragostitilor este celebrata la doua date: 14 februarie si 14 martie. La prima data, femeile fac daruri barbatilor, iar la a doua, care ar fi inceput sa aiba o astfel de semnificatie prin 1960, barbatii intorc cadourile primite pe 14 februarie. Ciocolata este cel mai popular cadou in Japonia, iar multe femei japoneze cred ca cea cumparata nu este o dovada a dragostei adevarate, astfel ca prepara ele ciocolata, pentru a o darui.

12. Coreea

Si aici exista cele doua celebrari insa, pe 14 martie, multi barbati au obiceiul si de a marturisi iubitelor dragostea ce le-o poarta, pentru prima data, ziua aceasta fiind cunoscuta sub denumirea de „Ziua Alba”. In plus, pentru cei care nu au un partener la acea data, coreenii au stabilit o alta „sarbatoare”, cunoscuta ca „Ziua Neagra” – pe 14 aprilie.

13. Scotia

Aici, Ziua Sfantului Valentin este celebrata cu un festival. La acesta participa un numar egal de femei necasatorite si barbati necasatoriti, iar fiecare isi scrie numele pe un biletel. Biletele cu numele femeilor sunt apoi puse intr-o palarie, iar cele cu numele barbatilor intr-o alta palarie. Ulterior, cate o femeie extrage un biletel din palaria cu numele barbatilor si invers. Astfel, cei prezenti formeaza perechi, sunt schimbate cadouri, se danseaza, iar la sfarsit unele cupluri chiar se casatoresc.

14. Spania

In aceasta tara obiceiurile sunt clasice: partenerii care nu sunt casatoriti isi fac cadouri, iar sotii daruiesc buchete de trandafiri sotiilor.

15. China

Aici, Ziua Indragostitilor este sarbatorita in a saptea zi din luna a saptea. Seara, fetele pregatesc pepeni si alte fructe ca un fel de ofranda, inainte de a se ruga pentru un mariaj bun.

16. Taiwan

In acest stat, Ziua Indragostitilor este sarbatorita atat pe 14 februarie, cat si in ziua a saptea din luna a saptea, dupa traditia chineza, ambele zile fiind la fel de importante. Barbatii cumpara buchete destul de scumpe de trandafiri, mai ales ca acestia au anumite semnificatii, in functie de culoare si de numar. Spre exemplu, un trandafir rosu inseamna „o singura dragoste”, 99 de trandafiri semnifica „pentru totdeauna”, iar 108 trandafiri inseamna: „casatoreste-te cu mine”.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.