Traderii români de cereale au dat lovitura anul acesta. O treime din exporturile UE sunt româneşti. Conducem detaşat la porumb şi grâu

23 septembrie 2019  |  10:53  |  👁 637 Vizualizari


România a generat în acest an de marketing peste 48% din exporturile de porumb ale Europei către ţările terţe şi peste 33% din cantătăţile de grâu trimise în afara graniţelor comunităţii europene. Luând în calcul şi alte cereale precum orzul, datele Comisiei Europene indică faptul că aproximativ o treime din cantitatea totală de cereale exportate de la începutul acestui an de marketing de către UE provin din ţara noastră.

Anul de marketing 2019-2020 se anunţă unul extrem de bun pentru exportatorii de cereale europeni, iar dintre aceştia traderii care aduc marfă din România, în special grâu şi porumb, rulează cele mai mari cantităţi, indică ultimele date ale Comisiei Europene aferente primelor 11 săptămâni ale anului de marketing (1.07.2019-15.09-2019). Practic, aproximativ 29% din cantitatea totală de cereale exportate de la începutul acestui an de marketing provin din ţara noastră, având în vedere că exporturile de orz au însumat şi ele în jur de 450.000 de tone.

Mai exact, în perioada analizată, exporturile totale de cereale către ţările non-UE au depăşit 7,7 milioane de tone, cu 30% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, cele mai semnificative majorări fiind la sorg (plus 106%), porumb (74%), grâu (34%) şi orz (26%). La porumb şi grâu comun, România este până în momentul de faţă cel mai mare exportator, iar dacă adunăm şi celelalte tipuri de cereale vândute peste graniţe ajungem la o cantitate de peste 2,2 milioane de tone.

În creştere sunt şi importurile, cu 58% , dar Europa rămâne momentan exportator net, cantitatea  importurilor de cereale fiind de 5,9 milioane de tone.

Campioni la porumb şi grâu

Din datele Comisiei Europene, România a exportat până acum o cantitate de 11.437 tone de porumb, reprezentând 48,5% din cantitatea totală de porumb vândută  de Europa în această perioadă pe pieţele externe. Suntem astfel liderii europeni pe pieţele terţe, urmaţi la mare distanţă de Bulgaria care a exportat în jur de 57.400 de tone. Cea mai mare cantitate, de 12.445 de tone, a fost livrată în a cinccea săptămână a acestui an de marketing (5.08-11.08.2019)

Faţă de anul anterior, traderii din România au reuşit să vândă peste graniţele comunitare cu 21,7% mai mult porumb decât în perioada similară a anului trecut.

Principala ţară de destinaţie pentru porumbul european este Turcia, care a „înghiţit” 27,3% din toată cantitatea de porumb trimisă peste graniţe de statele membre, urmată de Liban şi Libia cu 21,3% şi respectiv 16,9%.

Din datele INS, anul trecut România a realizat 18,6 milioane de tone de porumb, fiind liderul pieței europene din punct de vedere al suprafeței cultivate, dar și a cantității realizate.

Avem şi cele mai mari exporturi cantitative şi la grâu comun, respectiv 1,7 milioane de tone din cele 5,1 milioane de tone trimise peste graniţe de statele membre ale UE în perioada analizată. Aceasta în condiţiile în care livrările Europei au crescut cu 34% faţă de perioada similară a anului trecut în săecal către Algeria, Arabia Saudită şi Egipt.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, conform datelor din 18 septembrie, tona de porumb se vindea la Marea Neagră cu 143 de euro tona, cu aproximati 7% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce grâul a ajuns la 169 de euro tona, cu 17% mai puţin decât anul trecut în aceeaşi perioadă.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.