Termo Ploieşti încheie anul pe pierdere, dar plăteşte bonusuri de 400.000 de lei

15 decembrie 2022  |  11:13  |  👁 342 Vizualizari


Înfiinţat în această toamnă, operatorul Termo Ploieşti se pregăteşte să înregistreze, conform bugetului oficial, o pierdere de peste 30 de milioane de lei în primele două luni şi jumătate de existenţă. Asta nu opreşte conducerea să acorde bonusuri, în valoare totală de aproape 400.000 de lei.

Deşi sună absurd să fii pe pierdere şi să mai plăteşti şi bonusuri, care în mod normal sunt asociate unor performanţe, conducerea susţine că la respectivul capitol bugetar sunt încadrate anumite drepturi acordate salariaţilor, de la tichete de masă şi asigurări de sănătate şi până la ajutoare de deces, în contextul în care cei mai mulţi dintre aceştia au trecut în 2022 prin două schimbări de angajator, începând anul la Veolia Energie, fiind preluaţi apoi de Termoficare Prahova, iar ulterior, după o perioadă fără activitate, de Termo Ploieşti.

Bugetul de venituri şi cheltuieli al Termo Ploieşti SRL a fost aprobat de Consiliul Local pe 17 noiembrie, la o lună de când operatorul preluase sistemul de termoficare din municipiu. Conform documentului, societatea ar urma să înregistreze în 2022 venituri totale de puţin peste 39 de milioane de lei şi cheltuieli de 69,1 milioane, conducând la încheierea primelor aproximativ 70 de zile de existenţă cu o pierdere de peste 30 de milioane. Rezultatul era cumva previzibil, în condiţiile în care operatorul e obligat să cumpere gaze şi să plătească salarii în primele luni de activitate, iar abia după o perioadă de 60-90 de zile începe să încaseze facturile. De altfel, până acum, societatea a supravieţuit exclusiv prin sumele primite de la bugetul local, sub formă de capital social la înfiinţare, avansuri la subvenţie şi împrumuturi. O altă sursă de venituri ar urma să vină din cogenerarea de energie electrică, posibilă în momentul în care operatorul va primi cazanele 5 şi 6 din CET Brazi şi turbinele aferente, însă pentru moment grupurile energetice rămân în proprietatea Consiliului Judeţean.

Până când societatea s-o pune pe picioare, rezultatul financiar al primelor luni de existenţă este cât se poate de îngrijorător, cu cheltuieli aproape duble faţă de veniturile progonozate, susţinute până acum prin ajutoare acordate de urgenţă de la bugetul local. Cu toate acestea, firma administraţiei ploieştene plăteşte şi bonusuri. În acelaşi buget pe 2022 aprobat de forul legislativ local, Termo Ploieşti are prevăzute, la capitolul de cheltuieli cu personalul, bonusuri de aproape 400.000 de lei.

Bonusuri de aproape 400.000 de lei la Termo Ploieşti

Pentru că situaţia părea absurdă, am solicitat mai multe informaţii din partea conducerii societăţii. Răspunsul oficial a sosit zilele trecute şi arată că la respectivul capitol bugetar sunt încadrate tichetele de masă pentru toţi salariaţii societăţii, tichetele cadou pentru copiii salariaţilor, asigurările medicale şi alte drepturi acordate angajaţilor cu ocazia unor evenimente.

Conform răspunsului oficial al societăţii, la capitolul bugetar dedicat bonusurilor au fost prevăzute în 2022 cheltuieli totale în valoare de 393.820 de lei, din care 285.000 de lei reprezintă suma pentru tichete de masă acordate tuturor salariaţilor, iar 10.000 de lei sunt pentru tichete cadou pentru copiii angajaţilor cu vârsta de până la 16 ani. Mai departe, o sumă de 98.820 de lei este prevăzută în buget pentru asigurări de viaţă, asigurări medicale pentru toţi salariaţii şi alte cheltuieli aferente drepturilor acordate salariaţilor cu ocazia unor evenimente, de exemplu ajutorul la decesul unui membru al familiei, ajutorul cu ocazia naşterii sau înfierii unui copil.

sursa https://www.telegrama.ro/administratie/termo-ploie%C5%9Fti-%C3%AEncheie-anul-pe-pierdere,-dar-pl%C4%83te%C5%9Fte-bonusuri-de-400-000-de-lei.html

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.