Structura anului școlar se schimbă. Vacanța de vară se scurtează și dispar semestrele

8 iunie 2022  |  06:38  |  👁 365 Vizualizari


Se termină un nou an școlar și odată cu el un sistem și o planificare. Din toamnă, vor fi schimbări majore în ceea ce privește organizarea cursurilor. Vacanța de vară se scurtează și dispar semestrele. Astfel, grădinițele vor începe pe 5 septembrie, data la care și elevii vor lua pentru prima data loc în bănci.

Anul școlar viitor va avea o durată de 36 de săptămâni, însă va fi la fel de scurt ca cel actual, în privința numărului de zile de școală. Dispar trimestrele și tezele însă apar modulele și nu mai puțin de 5 vacanțe. Spre deosebire de anii trecuți, la finalul lunii octombrie vor avea vacanță toți elevii. Înainte, în perioada octombrie-noiembrie, intrau într-o vacanță de o săptămână doar copiii de grădiniță și elevii din clasele primare.

De ce s-a renunțat la semestre

Astfel, împărțirea perioadelor de învățare a dus la renunțarea denumirii de semestru. Însă, anul școlar va avea tot 36 de săptămâni de cursuri, cu excepția claselor a VIII-a și a XII-a, care vor termina mai devreme pentru a putea susține examenele de final de ciclu.

Vor exista 5 module de învățare, fragmentate cu cinci vacanțe. Astfel, elevii vor începe școala luni, 5 septembrie 2022, iar primul modul se va încheia pe data de 21 octombrie 2022. Atunci va începe și prima vacanță a elevilor, din data de 22 octombrie, până duminică, 30 octombrie 2022. Dacă înainte în această perioadă luau vacanță doar copiii de grădiniță și elevii din clasele primare, acum această vacanță devine obligatorie pentru toți copiii.

Cel de-al doilea modul de învățare începe din data de 31 octombrie 2022 și va dura până pe 22 decembrie 2022, atunci când începe și cea de-a doua vacanță a elevilor, de sărbători. Astfel, elevii vor avea o vacanță de două săptămâni, începând de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023.

Cel de-al treilea modul va începe pe 9 ianuarie. Aici lucrurile se schimbă în funcție de decizia inspectoratelor școlare județele sau a Inspectoratului municipiului București, pentru că vacanța este una mobilă. În funcție de caz, modulul va dura până pe data de 3 februarie 2023, 10 februarie 2023 sau 17 februarie 2023.

Ce spune ministrul Educației

Conform ministrului Educației, elevii din 30 de județe ale țării vor avea vacanța din februarie 2023 în ultima săptămână a lunii, zece județe au optat pentru a treia săptămână, printre care Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Teleorman și Prahova. Elevii din Ilfov și Suceava vor avea vacanță în a doua săptămână a lunii februarie.

Cel de-al patrulea modul va începe, în funcție de vacanța elevilor, în data de 13 februarie 2023, respectiv luni 20 februarie sau luni 27 februarie. Cursurile se vor susține până pe data de 7 aprilie, atunci când începe vacanța de Paște a elevilor care va dura până marți, 18 aprilie.

După toată această perioadă, va începe și ultimul modul de cursuri. Acesta se va desfășura în perioada 19 aprilie 2023 până pe 16 iunie 2023.

Când va începe vacanța de vară

Vacanța de vară va începe din data de 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023. Aceasta este și prima dată când deja este anunțată ultima zi a vacanței elevilor.

Cu toate acestea, există și câteva excepții de la datele deja stabilite de minister. Pentru elevii de clasa a XII-a și a XII-a seral  anul școlar va avea o durată de doar 34 de săptămâni, astfel cursurile se vor încheia la data de 2 iunie 2023, nu pe 16 cum se încheie pentru restul elevilor. Pentru elevii de clasa a VIII-a însă, anul școlar se va încheia cu doar o săptămână înainte față de perioada în care termină restul elevilor, respectiv pe 9 iunie 2023.

Dacă vorbim de învățământul liceal, în special pentru filiera tehnologică, despre clasele din învățământul postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate și asistență pedagogică, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni. Astfel, cursurile se vor încheia la data de 23 iunie 2023.

În cazul claselor din învățământul postliceal, care au calificări în domeniul sănătății și al asistenței pedagogice, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile cadru de învățământ.

Noutate: „Săptămână Verde”

Însă odată cu noul an școlar mai apare o noutate în programa elevilor. Începând cu anul școlar 2022 – 2023, elevii vor avea în calendarul școlar, pe lângă programul național “Școala altfel” și o „Săptămână Verde”, în care vor ieși să învețe despre natură. Acestea se vor desfășura în perioada 27 februarie-16 iunie 2023, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, iar planificarea lor ține de fiecare unitate de învățământ în parte. Derularea celor două programe nu se planifică în același interval de cursuri. Excepție de la aceste programe fac elevii din învățământul liceal cu filieră tehnologică, cei din învățământul profesional și din cel postliceal, deoarece în perioadele dedicate programelor Școala altfel și Săptămâna verde se vor organiza activități de instruire practică.

După modificarea structurii anului școlar, se va renunța și la tezele semestriale. Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat că susține solicitarea elevilor de a fi evaluați standardizat la începutul și la finalul anului școlar. Totodată, el spune că profesorii știu să își planifice evaluările de-a lungul anului, astfel încât la finalul anului școlar să se poată încheia mediile. În acest sens nu a fost luată o decizie finală, însă regulamentul de funcționare din învățământul preuniversitar urmează să fie revizuit.

Sorin Cîmpeanu a anunțat că având în vedere relevanța tezelor semestriale, intenționează să revizuiască regulamentul de organizare și funcționare din învățământul preuniversitar prin renunțarea la aceste teze semestriale. Ministrul susține că propunerile venite din partea elevilor sunt niște modele pedagogice pe care le vor avea în atenție.

Ministerul Educației a anunțat că numărul minim de note pe an pentru o disciplină va fi egal cu „N + 3”, unde N este numărul de ore alocat săptămânal. Spre exemplu, dacă la o anumită materie sunt alocate două ore pe săptămână, atunci pe parcursul anului școlar elevul va avea 5 note din care să rezulte media generală. În aceste condiții, Ministerul Educaţiei arată că, la fiecare disciplină, elevii vor avea o singură medie generală la finalul anului şcolar, iar profesorii vor fi cei care vor avea libertatea pentru a-i evalua periodic pe parcursul întregului an, fără să mai existe alte evaluări obligatorii cum ar fi tezele școlare.

Cu toate acestea, Ovidiu Voicu, directorul executiv al Centrului pentru Inovare Publică, a declarat pentru Europa Liberă că măsura vine doar ca o extensie a schimbării, cu o trecere de la semestre la niște module de învățare cu vacanțe mai dese. Acesta a adăugat că după nenumăratele întrebări puse de părinți și elevi, a venit și răspunsul ministerului: nu vor mai exista note pe modul așa cum erau înainte pe semestru

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.