Prețurile terenurilor din București au rămas, în prima jumătate a acestui an, aproximativ la fel ca anul trecut, cu excepția zonei centrale și de nord, unde s-au scumpit și cu 200-300 euro/mp, dar au scăzut în zone marginale precum Pipera-Voluntari și Berceni-Popești Leordeni, unde au pierdut circa 25-50 euro/mp. Cel mai scump teren achiziționat anul acesta, până în prezent, a costat 2.400 euro/mp, și a fost cumpărat de austriecii de la Strabag.
O altă tendință tot mai pregnantă a pieței imobiliare din România se manifestă în marile orașe regionale, precum Cluj-Napoca, Timișoara, Iași e achiziția de terenuri destinate proiectelor mixte.
Cele mai mari prețuri medii ale terenurilor se întâlnesc în Cluj-Napoca și București, unde tind să devină piedici în calea profitabilității proiectelor, alături de costurile de construcție, care afectează profitabilitatea noilor proiecte, în special, rezidențiale de pe piața low-medium, care ajung să se scumpească exagerat din cauza costurilor cu construcția și a așteptărilor de profit ale dezvoltatorilor.
Cea mai scumpă tranzacție cu terenuri a fost realizată de Strabag, care a plătit 12 milioane de euro pe un teren din centrul Bucureștiului cu o suprafață de 5.000 mp, adică 2.400 euro/mp, în zona Casa Manu Victoriei, unde va dezvolta un proiect rezidențial premium. A doua tranzacție ca valoare pe metrul pătrat aparține One United Propertes, care a cumpărat cu 800 euro/mp (2,4 milioane de euro) un teren de 3.000 mp din zona Grigore Gafencu.
În fine, RC Invest a achiziționat un teren de 7.920 mp de la NCH cu 5,1 milioane de euro, adică aproximativ 644 de euro/mp.
Cea mai mare tranzacție ca suprafață din România a avut loc la Craiova, cumpărător fiind NEPI Rockcastle, cu o valoare de 20 de milioane de euro pentru 120.000 mp de teren.
Pentru restul anului, consultanții se așteaptă ca atenția potențialilor cumpărători să rămână concentrată pe suprafețe de teren aproape de metrou, cu PUZ-uri deja aprobate și e de așteptat, pe măsură ce terenurile ideale pentru spații de birouri se împuținează, ca dezvoltatorii să caute debușeuri în alte orașe, în special în orașele regionale, concentrate până acum mai puțin pe birouri și mai mult pe dezvoltările de retail.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.