Situație tensionată în Kosovo. Premierul cere ajutorul NATO

29 decembrie 2022  |  08:28  |  👁 149 Vizualizari


La granița provinciei Kosovo cu Serbia situația este din ce în ce mai tensionată. Guvernul de la Priștina a închis punctul de trecere în Serbia după ce Belgradul și-a trimis soldațîi la frontieră. Pe fondul blocadei impusă de sârbii din nordul provinciei, astăzi la Priștina a avut loc și o alertă cu bombă pe aeroportul din capitală Kosovo.

De dimineață aeroportul din Priștina a fost evacuat și geniștii au căutat prin fiecare colț al aerogării. Alerta a fost falsă și activitatea a revenit la normal, după anunțul făcut de poliție. Însă autoritățile din Kosovo sunt în alertă maximă, mai ales după ce Serbia a hotărât să-și trimită trupele la granița cu fosta sa provincie.

”Este ilegal să barcadezi drumurile, inacceptabil şi nu vom tolera aşa ceva. Potrivit înţelegerilor de securitate, am acordat timp suficient KFOR (n.r. forţa NATO de menţinere a păcii) să acţioneze, dar acest timp se scurge foarte repede”, a declarat Albin Kurti, premierul Kosovo.

Serbia are sprijinul Rusiei pe față. Kremlinul consideră că acțiunile Belgradului de a apăra drepturile etnicilor sârbi din nordul provinciei sunt legitime.

”Cheia rezolvării problemei este la comunitatea internaţională şi personal m-am săturat de această linişte care durează de prea mult timp privind această criză care tinde să escaladeze”, spune Miodrag Milicevoc, analist.

Serbia nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii din sud, cu o populaţie majoritar albaneză, proclamată în 2008.

Ea îi încurajează pe cei 120.000 de etnici sârbi din Kosovo să sfideze autorităţile locale, în timp ce Priştina vrea să-şi impună suveranitatea pe întregul teritoriu kosovar.

Sute de etnici sârbi din Kosovo au ridicat, de peste 10 zile baraje în semn de protest faţă de arestarea unui fost poliţist etnic sârb.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.