Românii vor ca România să rămână în NATO

4 decembrie 2019  |  16:02  |  👁 27 Vizualizari


Procentul cetățenilor români care ar susține ca România să rămână stat membru al NATO în cazul unui referendum a crescut cu șapte procentuale, de la 75% în 2017 la 82% în 2019, conform unui studiu GLOBSEC Trends 2019 dat publicității în marja reuniunii aniversare a NATO de la Londra și a conferinței transatlantice NATO Engages.

Potrivit GLOBSEC, sprijinul pentru NATO manifestă o tendință constantă de creștere în țările din Europa Centrală și de Est.

Datele colectate arată că sprijinul cel mai ridicat pentru NATO se regăsește în Polonia (92%), Ungaria (83%) și România (82). 

Este de remarcat faptul că în toate țările din regiune peste 50% dintre cetățenii fiecărui stat ar vota pentru ca țara lor să rămână în NATO, cele mai reduse intenții de susținere înregistrându-se în Bulgaria și Slovacia, câte 56% fiecare.

Cele șase state luate în calcul au aderat la NATO în 1999, respectiv 2004, iar anul acesta aniversează douăzeci, respectiv cinsprezece ani, de la aderarea la Alianță. În egală măsură, statele din regiunea Europei Centrale și de Est marchează anul acesta și 30 de ani de la prăbușirea comunismului.

Liderii NATO se reunesc marți și miercuri la Londra pentru a celebra 70 de ani de la înființarea Alianței, însă summit-ul lor este deja amenințat de discuții delicate privind viitorul Alianței Nord-Atlantice, îndeosebi după afirmațiile președintelui francez privind ”moartea cerebrală a NATO”.  

Țara noastră alocă 2% din PIB pentru Apărare și este adepta ”unității și solidarității aliate”.

De altfel, România a dat semnale la nivel politic – declarațiile președintelui, prim-ministrului și ministrului de externe – că nu împărtășește viziunea eronată a faptului că NATO ar fi o alianță în criză și că un astfel de proces de reflecție trebuie să consolideze Alianța Nord-Atlantică.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.