Românii, interesați de mirajul investițiilor în Dubai. O platformă locală își dezvoltă secțiune cu proprietăți internaționale: “Am primit solicitări de la clienți”/ Prețuri de Dubai, avantaje și riscuri

10 august 2022  |  10:45  |  👁 316 Vizualizari


Imobiliare.ro, una dintre cele mai populare platforme de pe piața locală de real estate, dezvoltă o secțiune dedicată de proprietăți internaționale pentru investitorii români, anunță reprezentanții firmei. Aceștia spun că decizia a fost motivată de interesul clienților, tot mai atrași de astfel de proprietăți. Secțiunea demarează cu un portofoliu de locuințe din Dubai, urmând ca pe viitor să se extindă în țări cu potențial investițional precum Grecia, Italia, Spania sau Cipru. Care sunt avantajele și riscurile unor investiții într-o destinație ca Dubaiul? Acesta nu e doar “rai investițional”, ci vine la pachet și cu o serie de riscuri, spun observatori din piața internațională. Printre acestea: riscuri legate de problemele geopolitice, rate scăzute de ocupare, scădere a randamentelor chiriilor și scăderea prețului petrolului.

“În ultimele luni am primit solicitări pentru a dezvolta o secțiune de promovare a proprietăților internaționale cu un potențial investițional ridicat atât dinspre agenții, cât și din partea utilizatorilor Imobiliare.ro. Noi continuăm strategia de diversificare a portofoliului, începută prin analize și studii de piață, urmată de platforma de credite imobiliare și această nouă secțiune de investiții”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro. Utilizatorii pot alege deocamdată din aproximativ 100 de proprietăți, atât apartamente, cât și de case, situate în câteva “proiecte de referință” din Dubai. “Surprinzător, prețurile în Dubai nu sunt foarte mari comparativ cu proprietăți comparabile în România. În primele zile, secțiunea a înregistrat peste 10.000 de vizualizări fără nicio promovare din partea noastră, ceea ce arată un interes potențial”, spune Crainic.

Cele mai scumpe/ cele mai ieftine

În topul celor mai accesibile oferte se numără și un apartament cu o cameră amplasat în Zada by Damac. Acesta ajunge la o valoare de 126.000€, având o suprafață utilă de 45 mp.

Pe lângă acesta, în categoria vilelor, cea mai ieftină ofertă se poate găsi la prețul de 380.000 €. Proprietatea se va afla în Damac Lagoons – Malta și are o suprafață utilă de 205 mp, finalizarea acesteia fiind estimată în anul 2025. Adică un preț de 2800 de euro/mp. Aceasta în condițiile în care, conform Imobiliare.ro, în cel mai scump oraș din țară, Cluj-Napoca, prețurile medii au ajuns în iulie la 2400 euro/mp.

În categoria apartamentelor, cea mai scumpă proprietate (aflată în Complexul Dorchester Collection) cu 3 camere se află în centrul Dubaiului. Aceasta costă 8.200.000€.

În ceea ce privește vilele, cea mai scumpă proprietate de acest tip are o valoare de peste 5.000.000 €, având o suprafață utilă de peste 460 mp

Noua funcționalitate a fost implementată ca urmare a creșterii interesului utilizatorilor care doresc să achiziționeze o proprietate internațională în scop investițional sau chiar pentru relocare, spun inițiatorii parteneriatului. Aceștia spun că o astfel de investiție are o serie de avantaje: rentabilitatea investiției de până la 15% pe an, o opțiune de acoperire împotriva inflației. Piața atrage investitorii străini și cu taxe zero pe proprietăți, chirii și pe venituri. Economia din Dubai este una dintre cele mai puternice din lume, spun reprezentanții platformei, iar destinația e destul de accesibilă din perspectiva prețurilor pe metru pătrat.

Există, însă, și potențiale pericole, în astfel de achiziții? “Da, dacă te arunci fără să faci un research despre cui îi dai banii și în ce condiții”, spune Daniel Crainic, pentru Economedia. “Dar, la nivelul acesta, cine investește în astfel de proprietăți se presupune că are o educație financiară minimă, care să elimine factorul de risc. Evident, trebuie să citești contractul și să te informezi despre dezvoltator, portofoliul acestuia, condițiile de livrare și condițiile financiare”, completează Crainic.

Riscurile unei investiții în Dubai

Problemele geopolitice, ratele scăzute de ocupare, profiturile slabe ale companiilor, scăderea randamentelor chiriilor și scăderea prețului petrolului ar putea declanșa fiecare o criză, susține inițiatorul platformei de consultanță în investiții InvestAsian, într-o analiză pe subiect.

Aceasta menționează că Dubaiul are o economie nediversificată, cu sectoarele imobiliar și energetic de obicei afectate mai puternic decât altele în timpul unei recesiuni. Desigur, aceste industrii contribuie într-o măsură semnificativă la PIB-ul țării.

Dubaiul are și probleme de supraofertă: e o zonă asaltată de dezvoltatori de sute de clădiri înalte de birouri și proprietăți rezidențiale, dar multe sunt goale. Investitorii ar trebui să aibă în vedere și tensiunile politice în creștere din Golful Persic, atunci când analizează o investiție, recomandă InvestAsian.

“Dubai este o piață imobiliară înfloritoare și reprezintă o oportunitate de investiție interesantă. Dar dacă faceți o greșeală, alegând dezvoltatorul greșit sau dacă nu luați în calcul toate costurile, ați putea să  pierdeți”, avertizează și portalul imobiliar britanic properstar.co.uk.

Ce spun analiștii chestionați de Reuters

Prețurile locuințelor din Dubai vor crește în mare parte în mod constant în următorii doi ani, impulsionate de cererea din partea investitorilor străini, potrivit unui sondaj realizat, în mai, de Reuters în rândul analiștilor, care au avertizat că ratele mai mari ale dobânzilor și lipsa de locuințe accesibile ar putea reduce activitatea.

Cu o revenire economică propulsată de prețurile mai mari la energie și de o revigorare a comerțului și a turismului, piața imobiliară din Dubai a depășit o lungă serie de scăderi anul trecut și de atunci a păstrat un impuls optimist, arată analiza.

Cel mai recent sondaj Reuters din 11-26 mai, realizat în rândul a 13 analiști de pe piața imobiliară, a arătat o creștere mediană de 7,5% a prețurilor locuințelor din Dubai în 2022, neschimbată față de sondajul anterior, realizat în urmă cu două luni.

sursahttps://economedia.ro/romanii-interesati-de-mirajul-investitiilor-in-dubai-o-platforma-locala-isi-dezvolta-sectiune-cu-proprietati-internationale-am-primit-solicitari-de-la-clienti-preturi-de-dubai-avantaje-si-ris.html#.YvOLn3ZBy3A

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.