România va avea un software pentru depistarea știrilor false

31 octombrie 2022  |  08:52  |  👁 154 Vizualizari


Organizația ”Cluj IT Cluster” va pune bazele unei aplicații cu ajutorul căreia să fie identificate știrile false și traseul acestora în mediul online. Andrei Nistor a vorbit despre proiectul finanțat din fonduri europene în cadrul matinalului de weekend ”3 ceasuri bune” .

Reprezentantul ”Cluj IT Cluster” susține că aplicația va reține sursa principală a unei știri, în prima sa formă și nu va fi schimbată, chiar dacă platforma va decide să opereze modificări. În acest fel poate fi arătată în orice moment sursa unei știri, modul în care s-a viralizat în mediul online și care care sunt informațiile trunchiate sau scoase din context.

”Tehnologia blockchain ne ajută să ”înghețăm” o știre apărută într-un canal media, nu contează că discutăm despre un ziar online sau social media, știrea respectivă este preluată la fel cum face google. Facem un crawling în internet, găsim știrile și le ”înghețăm”, astfel încât dacă entitatea respectivă decide să șteargă știrea sau să o editeze, modifice, ea rămâne în blockchain și nu poate fi schimbată. Oricând ne putem duce și putem arăta de unde a plecat o știre falsă, acesta este ”pacientul zero”, acesta este ”pacientul unu”, care a preluat știrea, a dus-o mai departe, a răsucit-o și putem să facem o trasabilitate a fiecărei știri, fară ca cineva să mai poată modifica ceva”, a explicat purtătorul de cuvânt al ”Cluj IT Cluster”.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.