România înregistrează prima iarnă cu secetă, avertizează meteorologii. În ultimele luni au căzut cele mai puține precipitații de când se fac măsurătorile la noi.
În timp ce ne bucurăm de zile călduroase, cu 17 grade, culturile sunt în mare suferință în lipsa zăpezii. În aproape jumătate din țară, rezervele de apă din sol sunt minime și unele zone sunt afectate serios de secetă instalată la mare adâncime. Iar prognoza, nu este deloc favorabilă pentru agricultură.
Este ora prânzului, iar termometrul arată că, aici, în Ilfov, sunt 15 grade Celsius. Însă, potrivit meteorologilor, temperatura maximă la nivelul țării va ajunge azi și la 17 grade. Dacă ne uitam în ultimii cinci ani, este cea mai caldă zi de 16 februarie. Iar diferența față de anul trecut este uriașă. În 2021, un an agricol bun de altfel, pe vremea asta erau 5 grade Celsius, temperatura potrivită pentru culturi.
Harta rezervelor de apă din sol arată îngrijorător. În aproape jumătate din țară este deja secetă, iar în zona de sud a Moldovei este cel mai rău. În ultimele șase luni a plouat foarte puțin.
Alexandru Daniel, șeful departamentului de agrometeorologie, ANM: ”Acolo au fost atât de reduse cantitățile încât am avut secetă iarna. E atipic pentru că în istoria măsurătorilor agrometeorologice, în care luăm umiditatea solului în 68 de puncte de la stațiile din câmp, pentru principalele culturi de toamnă, am avut practic prima iarnă în care am avut secetă”.
Practic, din cele șase luni de când a început anul agricol, în patru nu a plouat sau nins mai deloc. În multe zone din țară, însămânțatul la culturile de toamnă s-a făcut în condiții foarte dificile, din cauza pământului uscat. În județul Vaslui, de pildă, aproape jumătate din aceste culturi au răsărit neuniform sau deloc.
Iar prognozele meteo nu sunt optimiste. Până la finalul acestei luni, nu sunt anunțate ploi sau ninsori abundente. Luna martie poate veni cu episoade scurte de îngheț care ar afecta şi mai mult culturile.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.