Bulgaria a devenit faimoasă ca o „campioană” europeană în ceea ce privește nominalizările „Magnitsky” câștigate, deoarece opt bulgari s-au clasat printre cele zece persoane sancționate până acum în UE conform legii americane împotriva corupției în străinătate, scrie Sega.bg, citată de Rador.
Când, la jumătatea anului 2020, primii trei – Delyan Peevski, Vasil Bojkov și Ilko Jeliazkov – au fost menționați de Ministerul de Finanțe al SUA și de Departamentul de Stat, lumea a aflat că Bulgaria a devenit subiectul celor mai mari sancțiuni colective în temeiul legii globale “Magnitsky”.
„Dacă ne imaginăm că pe reversul medaliei „Magnitsky” este tăiată imaginea procurorului general, care a permis ca statul să fie jefuit fără sancțiuni, cealaltă faţă a monedei trebuie să aibă chipul procurorului european ce nu a observat ce talente de corupție au crescut pe pământ european”, scrie Sega..
Jurnliștii bulgari o acuză pe Kovesi că sub mandatul ei se pare că este condamnată o singură persoană din Fondul pentru Agricultură pentru o mită de 5.000 de euro.
„Astfel s-a văzut că nu există iertare pentru corupția cu amănuntul („Nimeni nu e iertat pentru găinării”). Dar pentru un milion, lege nu există, mai ales pentru cele 5 milioane de euro, după cum au calculat americanii, incluzându-l pe Rumen Ovcharov în lista „Magnitsky”, scriu jurnaliștii bulgari
Diferența dintre Parchetul European și SUA doar în aceste două exemple este de 1000 de ori.
„În ritmul său de a demasca corupția din Bulgaria, de doar 5.000 de euro în doi ani, Kovesi va trebui să lucreze încă 2.000 de ani pentru a-i ajunge din urmă pe americani în cazul Ovcharov. Iar restul vor fi și mai departe de raza ei de acțiune”, mai scrie publicația.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.