Reguli noi pentru restaurante: Toate vor fi obligate să afișeze în meniu ingredientele fiecărui preparat, cantitatea și valorile nutriționale

7 octombrie 2022  |  10:31  |  👁 263 Vizualizari


Din luna decembrie a acestui an toate restaurantele din țară vor fi obligate să afișeze în meniu nu numai ingredientele fiecărui preparat, ca până acum, dar și cantitatea fiecăruia în parte și valorile sale nutriționale, cum ar fi nivelul de zahăr, aditivi și grăsimi.

Astfel, fiecare consumator să poată ști cu exactitate ce și cât consumă.

Această nouă regulă este valabilă  nu numai pentru restaurantele clasice, ci și pentru cele cu livrare la domiciliu. În cazul acetora din urmă, toate informațiile trebuie să se regăsească pe site-ul unde clientul comandă.

Ingredientele folosite trebuie menționate obligatoriu numai în cazul în care cantitatea depășește 20 de grame. Declarația nutrițională a fiecărui produs trebuie să cuprindă valoarea energetică, adică numărul de calorii și cantitatea de zahăr, sare, grăsimi, acizii grași nesaturați, dar mai ales aditivii utilizați.

Decizia a fost luată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și intră în vigoare începând cu data de 20 decembrie 2022.

Până atunci restaurantele, inclusiv fast-food-urile, au timp să pregătească etichetarea produselor. ANPC avertizează asupra faptului că cei care nu vor respecta noile reguli vor avea activitatea suspendată.

Patronii de restaurante contestă noua regulă deoarece aceasta presupune costuri uriașe.

Sursa: Protv

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.