România are o parte din cele 137 de materii prime critice de care UE este dependentă, printre care magneziul și grafitul și procesul de redeschidere a unor astfel de mine în țara noastră va începe în anul 2023, a precizat marți ministrul Economiei, Florin Spătaru.
Acesta a explicat marți într-o conferință organizată de Cursdeguvernare.ro care sunt materiile prime critice de care dispune România.
O altă materie primă este grafitul.
„Pentru exploatarea grafitului au existat Hotărâri de Guvern de închidere a acestor exploatări. Redeschiderea lor presupune adoptarea normelor de aplicare a Legii Minelor în care să fie menționat ca obiectiv redeschiderea minelor închise și de asemenea o Hotarâre de Guvern care să ducă la redeschiderea acelor mine punctual.”, a spus ministrul.
Acesta a spus că demersul este în mâna Guvernului, dar e nevoie și de implicarea Parlamentului și va cere adoptarea în regim de urgență a acestor acte.
Ce mine, când ar urma să se deschidă și de unde va fi luată forța de muncă?
„Am vorbit de magneziu și grafit cu anumite condiționări privind calitatea acestui grafit, dacă are calitatea necesară pentru obiectivele pe care ni le-am propus.
În ceea ce privește disponibilitatea forței de muncă, pe lângă personalul care a lucrat în acest sector și care în continuare este în activitate, discutăm de asemenea de crearea unor parteneriate într-o alianță europeană privind exploatarea materiilor prime cu ajutorul cărora vom putea finanța si actualiza curiculele de studii pentru Universități de profil, și aici mă refer la Universitatea din Petroșani, Universitatea București și alte Universități din țară.
Vom reuși să asigurăm o forță de muncă calificată pentru a continua acest proces, pentru ca redeschiderea minelor și retehnologizarea lor e un proces de durată.”, a mai spus ministrul Economiei.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.