Războiul invizibil din spatele monitoarelor. Oamenii simpli sunt dezinformați, li se fură date de identificare sau bani din conturi. Nici România nu e ferită de agresiunile hackerilor pro-ruși

27 iunie 2022  |  05:32  |  👁 211 Vizualizari


În ultimele luni, de când a fost invadată, Ucraina a fost ținta mai multor atacuri informatice. De la acţiuni de spionaj până la blocarea activităţilor. Oamenii simpli sunt dezinformați, li se fură date de identificare sau bani din conturi. Există însă și contraatacuri semnate de aşa numita armată IT a Ucrainei. În acest război invizibil, România nu e ferită de agresiunile hackerilor pro-ruși.

Ucraina se apăra cu toate tipurile de arme existente în secolul 21. În ultimul sau mesaj, ministrul Digitalizarii anunță că armata IT a Ucrainei a dat un răspuns în forță grupărilor de hackeri pro-ruși.

Experții IT din Ucraina se confruntă zilnic cu tot felul de amenințări cibernetice. Multe sunt îndreptate împotriva civililor. Conțin mesaje înșelătoare și exploatează starea emoțională vulnerabilă a fiecărui individ. Folosesc adesea tema ajutoarelor pe care le-ar putea primi. Cele mai multe atacuri sunt de tip malware și ransomware prin care se pierd bani, se fură identități și se crează stări de teamă și confuzie.

Specialiștii în securitate informatică au constatat că atacurile se derulează pe trei paliere.

Primul interes e aflarea de informații, iar pentru asta trebuie să fie tăcuți, să stea în rețea. A două este de a întrerupe sau a îngreuna funcționarea sistemelor și nu în ultim rând acțiunile sunt în zona colectării de bani.

Potrivit datelor internaționale, mai mult de 40 de state considerate de infractorii cibernetici ca fiind favorabile Ucrainei au fost ținte ale hackerilor până acum. Capcanele sunt bine pregătite și e greu și pentru specialiști să stabilească foarte clar din ce țară e declanșat un atac.

Un atacator poate să pună un VPN care să vină de la un IP din Rusia, poate să își schimbe calaculatorul pe tastatură rusească astfel încât și codul virusului să pară că e scris în Rusia. E foarte dificil spre imposibil să atribui 100%.

De la începutul invaziei ruse a fost atacată și România. Au fost și acțiuni asumate precum cele ale grupării Killnet, dar care nu au provocat mari pagube. Vorbim de răspândirea virușilor prin diverse anunțuri înșelătoare.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.