PSD vrea plafonarea prețurilor la alimentele de bază și impozite mai mari pentru salarii mai mari

17 mai 2022  |  05:33  |  👁 488 Vizualizari


În plină criză a prețurilor, coaliția ia în calcul noi măsuri de sprijin pentru populație, iar social-democrații vin cu câteva propuneri controversate.

Liderii PSD discută despre plafonarea prețurilor în cazul alimentelor de bază, deduceri de taxe pentru unele categorii sociale și chiar de renunțarea la cota unică de impozitare.

Președintele PSD ia în calcul o ”reașezare” a impozitelor și exclude deocamdată introducerea de taxe noi. Toate aceste măsuri trebuie agreate însă cu PNL și UDMR, înainte de a deveni lege.

Cu o dorință mai veche de a renunța la cota unică de impozitare, social democrații încearcă acum să-și impună viziunea și să introducă un sistem progresiv de taxare pe salarii, pe motiv că și în prezent sunt mai multe categorii de angajați care plătesc taxe diferențiat.

Un alt argument pe care îl aduc este că mai sunt doar câteva state în Europa unde s-a menținut acest sistem de taxare a veniturilor. Surse politice spun că în prima ședință a coaliției se va lua în discuție o eventuală introducere a impozitului progresiv. Adică impozit mai mare, pentru venit mai mare.

Avantajați ar fi cei cu venituri mici, iar în ultimele scenarii discutate de social-democrați, oamenii care au un lunar mai puțin de 2.000 de lei nu ar plăti taxe.

PSD va merge în ședința coaliției de guvernare și cu propunerea ca alimentele de bază, precum pâinea, laptele, ouăle, zahăr, făină, să aibă un preț plafonat.

Liberalii nu sunt de acord cu renunțarea la cota unică

Surse politice susțin că statul ar urma să compenseze, pe modelul facturilor la energie, adaosul comercial pe care magazinele îl pun, dar acesta ar fi limitat și el.

Mai mult, la alimentele pentru care producătorii primesc subvenții, comercianții vor fi obligați să afișeze adaosul.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: ”Este nevoie să venim cu alte măsuri, sunt mai multe măsuri fiscale pe care cred că va trebui să le luăm, să le prezentăm până în 1 iunie, după cum bine știm, Codul Fiscal trebuie modificat cu 6 luni înainte ca viitorul buget de stat să fie construit pe măsurile luate de la 1 iunie, cu efecte de la 1 ianuarie”.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.