Ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, a finalizat noua schemă de ajutor de stat care va susține, în mod real, finanțarea proiectelor de investiții cu impact major în economie și va avea ca efect diminuarea riscurilor de administrare ineficientă a resurselor umane și financiare ale statului.
Una dintre modificările esențiale este majorarea plafonului maxim al investiției la valoarea de 5 milioane de euro, în paralel cu introducerea unor sectoare eligibile care asigură orientarea resurselor financiare alocate schemei de ajutor de stat către domenii de activitate ce generează un efect multiplicator important în economie.
Ministrul PSD a mai introdus o prevedere extrem de importantă și anume ca analiza cererilor de acord pentru finanțările depuse să se realizeze într-o ordine determinată pe baza unui punctaj stabilit în funcție de criterii care asigură atât atingerea obiectivului schemei, cât și încadrarea în bugetul anual alocat sau în bugetul total al schemei, după caz.
Fiindcă viteza de reacție este esențială în acest moment în care conflictul din Ucraina provoacă dificultăți economice și probleme majore pentru lanțurile de aprovizionare, a fost modificată și durata sesiunilor de depunere a cererilor de acord pentru finanțare la 30 zile lucrătoare, fapt care va da posibilitatea ca un număr cât mai mare de operatori economici să pregătească și să depună cererile de acord pentru finanțare.
În mod natural s-a modificat și termenul maxim de analiză la 90 zile lucrătoare, atât pentru cererile de acord pentru finanțare cât şi pentru cererile de plată, având în vedere numărul mare de cereri depuse și de capacitatea administrativă a celor două servicii care analizează cererile respective.
Noua schemă elimină numeroasele obstacole apărute în ultimii doi ani ai guvernării de dreapta, când majoritatea cererile depuse s-au referit la proiecte de investiții al căror rezultat sunt produse sau servicii cu o valoare adăugată mică, incapabile să genereze un efect multiplicator asupra regiunii. Din cauza lipsei de viziune și a birocrației ilogice, se ajunsese ca dosarele depuse pentru proiecte de investiții cu o valoare sub 5 milioane de euro să aibă o rată mare de respingere, de peste 70%.
Reamintim că una dintre prioritățile PSD rămâne susținerea companiilor românești, iar Ministerul Finanțelor a impus în Guvern aprobarea a patru programe noi de sprijin, însumând peste 7,5 miliarde de lei, măsuri complementare programului IMM Invest finanțat cu alte 10 miliarde de lei. Împreună cu programul Prima Casă, sprijinul financiar pentru companiile românești a ajuns la aproape 4 miliarde de euro doar în primul trimestru din 2022. Aceasta valoare va crește însă semnificativ odată cu noul pachet de măsuri economice pe care PSD l-a pregătit pentru a fi dezbătut în zilele următoare în cadrul Coaliției și apoi în interiorul Guvernului.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.