Proiect. Crescătorii afectați de pesta porcină, despăgubiți numai dacă au animalele înregistrate într-o bază de date

18 februarie 2023  |  17:42  |  👁 95 Vizualizari


Crescătorii de porci vor putea fi despăgubiți cu bani de la Comisia Europeană dacă vor fi afectați de pesta porcină, numai dacă vor avea animalele înregistrate într-o bază de date națională.

La fel ca în cazul unei asigurări CASCO, după cum susțin reprezentanții Autorității Sanitar Veterinare, înregistrarea acoperă daunele și protejează fermierii. Proiectul de lege urmează să ajungă în Parlament.

Fie că au în gospodărie un porc ori sunt proprietari de ferme, cei care cresc astfel de animale vor fi despăgubiți în caz de pestă doar dacă le au înregistrate în sistemul național de indentificare – potrivit unui proiect de lege care urmează să ajungă în Parlament. Declarea animalelor se face în schimbul unei taxe de 25 de ani.

Dănuț Pale, vicepreședinte ANSVSA: ”Nu va primi despăgubire cetățeanul care deține animale și au murit și nu sunt identificate și înregistrate în baza națională de date. Cum avem la mașini asigurări RCA sau CASCO și în baza acelor asigurări cel care are paguba primește bani, dar acolo, se plătește, este vorba de identificarea animalului și înregistrarea în baza națională de date.”

În cazul apariției unor focare de pestă porcină, cei care își vor pierde porcii vor primi pentru fiecare o sumă care urmează să fie stabilită de un comitet de combatere a bolii. Aceasta va ține cont de greutatea animalului, vâsta acestuia și valoarea genetică.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.