Polițistă din Prahova trimisă în judecată pentru că ar fi accesat ilegal baza de date a Poliției Române

7 iulie 2020  |  09:12  |  👁 132 Vizualizari


O polițistă din Prahova va afla, miercuri, sentința de fond în dosarul în care este judecată pentru accesul ilegal la un sistem informatic. Aceasta ar fi apelat la ajutorul colegilor pentru a afla informații despre fosta cumnată și membri ai familiei acesteia.

Polițista și-ar fi scuzat gestul invocând faptul că a accesat DEPABD pentru a afla ziua de naștere a rudelor fratelui său pentru pentru a le trimite mesaje de ”La mulți ani!”.

”Acțiunile sale de interogare a bazei de date vizând datele cu caracter personal ale persoanei vătămate au mai fost motivate și prin faptul că dorea să verifice ziua de naștere a acesteia pentru a transmite urări, precum și pe fondul unor vizite pe care urma să i le facă la domiciliu, necunoscând adresa exactă, care îi era necesară comunicării prestatorilor de servicii de taximetrie (…) Necesitatea obținerii adresei complete o justifică prin faptul că trebuia să ajungă urgent la domiciliul fratelui și cumnatei (…) Inițial a încercat să obțină informația legată de adresă prin contactarea telefonică a fratelui și cumnatei, însă aceștia nu au răspuns apelurilor”, se arată în rechizitoriu.

Polițista ar fi accesat datele la solicitarea fratelui său, inculpat în același dosar. Acesta ar fi apelat la sora sa pentru a-i afla date despre rudele fostei soții.

Conform legii, un polițist poate accesa baza de date doar dacă persoanele verificate sunt parte într-o anchetă.

Procurorii au arătat că baza de date a IGPR a fost accesată în mod ilegal de către polițistă de 38 de ori din 2013 și până în 2017, fără ca persoanele verificate să fie implicate într-o anchetă sau o cercetare care să justifice căutările.

Procesul, început în urmă cu mai bine de un an la Tribunalul Prahova, a avut termen pe 2 iulie, iar instanța a decis amânarea pronunțării sentinței pentru data de 8 iulie.

Polițista a fost agent al Secției 4 Ploiești, iar în prezent, până la pronunțarea unei hotărâri în dosar, lucrează la arhiva Serviciului Cazier Judiciar.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.