Peste 2.500 de cazuri de consum fraudulos de energie şi gaze, depistate în primele 9 luni în reţeaua Delgaz Grid

25 octombrie 2019  |  13:17  |  👁 461 Vizualizari


Peste 2.500 de cazuri de consum fraudulos de gaze naturale şi energie electrică au fost identificate de specialiştii Delgaz Grid, în perioada ianuarie – septembrie, cazuri care au generat pierderi de peste 4,4 milioane de lei pentru companie.

Potrivit unui comunicat Delgaz Grid remis vineri AGERPRES, 800 dintre aceste cazuri au reprezentat consum fraudulos de gaze naturale şi peste 1.700 de energie electrică.

„Improvizaţiile făcute de diverse persoane pentru a sustrage energie sau gaze naturale pun în pericol major deopotrivă copiii sau adulţii, indiferent că sunt utilizatori sau doar trec prin zonele unde s-a intervenit ilegal. Au fost situaţii limită în care echipele Delgaz au acţionat prompt împreună cu autorităţile statului pentru a evita accidente care puteau provoca incendii de amploare şi chiar decese”, precizează compania.

În unele judeţe din Moldova au fost identificate sute de cazuri de consum neautorizat de energie electrică, fiind utilizate diferite tipuri de cabluri neizolate, aeriene sau îngropate, împrăştiate în scările de bloc sau între locuinţe ori sedii de societăţi comerciale.

„Cele mai multe situaţii au fost depistate în judeţul Iaşi (575), iar fiecare caz de acest fel putea să ducă la tragedii greu de imaginat”, subliniază sursa citată.

Energia sustrasă, atât de diverse societăţi comerciale, cât şi de consumatori casnici, totalizează 19 milioane de kWh. În toate aceste cazuri au fost iniţiate măsuri legale pentru recuperarea prejudiciilor, fiind înaintate, în acelaşi timp şi plângeri penale, pentru aflarea şi tragerea la răspundere a făptuitorilor.
Şi în sistemul de distribuţie a gazelor naturale au fost constatate numeroase intervenţii ilegale, cele mai multe dintre acestea fiind în judeţul Cluj (173). În general, s-a intervenit la contoarele de gaze naturale pentru a fi înregistrat un consum mai mic decât cel real.

„Acest gen de intervenţie conduce la apariţia de neetanşeităţi, la sistemul de prindere al contorului, neetanşeităţi care duc la pierderi de gaze naturale, ce pot produce, oricând, explozii sau incendii. În urma cercetărilor amănunţite efectuate împreună cu autorităţile statului, au fost identificate adevărate grupări care acţionau pe acest segment”.

Sursa: Agerpres

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.