Permis auto 2020: Ce e diferit anul acesta la regulile ce țin de permisul de conducere

8 ianuarie 2020  |  13:23  |  👁 1451 Vizualizari


Anul 2019 a adus câteva modificări importante în materie de reguli și sancțiuni pentru cei care dețin un permis auto sau pentru cei care vor să obțină unul. Așadar, trebuie să reamintim șoferilor că în situația în care un medic (nu doar cel de familie) observă o afecțiune medicală, acesta are dreptul să trimită persoanele în cauză la examinare într-o clinică autorizată. Șoferii primesc însă și o veste bună: fișa medicală necesară la obținerea sau reînnoirea permisului auto este valabilă timp de un an, în condițiile în care, până nu demult, aceasta avea o valabilitate de doar șase luni.

Două acte normative apărute anul trecut au modificat legislația pentru șoferi, introducând reguli a căror încălcare poate duce chiar la suspendarea permisului. Este vorba despre Legea nr. 345/2018 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și despre Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.428/2019.

Prin urmare, șoferii care suferă de afecțiuni ce nu permit deținerea permisului auto pot fi trimiși la un control medical de către orice medic, nu doar de cel de familie. Conform Legii nr. 345/2018, biletul de trimitere va fi trimis șoferilor cât mai repede, iar în maximum trei zile lucrătoare de la comunicare, aceștia vor fi obligați să se prezinte la clinica indicată pentru o examinare medicală de specialitate. De aici, decurg trei variante.

Prima variantă este prezentarea la examinare și constatarea că șoferul este apt să conducă mașini în continuare, caz în care nu i se suspendă permisul. Varianta a doua implică prezentarea la examinare și constatarea că șoferul este inapt să mai conducă automobile, cea de-a treia situație posibilă fiind cea în care șoferul refuză să se prezinte la examinarea medicală. În fiecare dintre aceste situații, șoferul va rămâne fără permis și își va putea recăpăta actul numai după ce va scăpa de afecțiunile medicale.

Cea de-a doua modificare legislativă care vizează șoferii se referă la valabilitatea fișei medicale. Potrivit Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.428/2019, valabilitatea fișei medicale, de care au nevoie atât viitorii, cât și actualii șoferi, a fost dublată (de la șase luni s-a ajuns la un an). Actualul model al fișei medicale conține și o rubrică referitoare la examenul pneumologic, necesar doar pentru cei care vor permis pentru camioane de marfă sau pentru autobuze, adică pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E.

Astfel, aceste categorii de șoferi vor fi testați pentru apnee în somn (oprire temporară a respirației). Șoferii care suferă de apnee pot obține permisul doar dacă dovedesc că își controlează afecțiunea, că respectă un tratament adecvat și că prezintă îmbunătățiri în ceea ce privește somnolența. De asemenea, aceste persoane trebuie să se ducă periodic la controale medicale.

Procedura de examinare privind obținerea permisului de conducere, neschimbată

Potrivi Ordinului nr. 268/2010examinarea se efectuează de către serviciul public comunitar pe a cărui rază de competență teritorială candidatul își are domiciliul sau reședința. Examenul este alcătuit din două probe. Una dintre ele este teoretică și se desfășoară pe o aplicație informatică, iar cea de-a doua constă în conducerea efectivă. După ce a făcut dovada cunoștințelor teoretice, candidatul va susține proba practică ce se poate desfășura atât în localități, cât și în afara acestora.

La data verificării dosarului de examinare, respectiv la data susținerii probelor de examen, candidații trebuie să îndeplinească următoarele:

  • condițiile de vârstă aferente categoriei pentru care susțin examenul;
  • să fie apți din punct de vedere medical;
  • să facă dovada că domiciliază sau că au reşedinţa pe raza serviciului public de permise unde vor să susțină examenul și să obțină carnetul;
  • să facă dovada pregătirii teoretice și practice prin cursuri organizate în școli de conducători auto;
  • să nu fi fost condamnați, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie.

Actele necesare obținerii carnetului de șoferi sunt aceleași

Potrivi Ordinului nr. 268/2010, dosarul de examen trebuie să conțină următoarele documente:

  • o cerere-tip;
  • fişa de şcolarizare (valabilă un an de zile de la data absolvirii cursurilor) emisă de şcoala de conducători auto în cadrul căreia a absolvit cursurile de pregătire teoretică şi practică, în care se consemnează şi avizul medical;
  • certificatul de cazier judiciar, în termenul de valabilitate și după caz copia hotărârii judecătoreşti de condamnare, rămasă definitivă, în cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii cu executare sau la pedeapsa amenzii, copia biletului de eliberare sau a documentului care atesta executarea pedepsei amenzii;
  • copia actului de identitate, în termen de valabilitate;
  • chitanţa de plată a contravalorii permisului de conducere (68 de lei).
Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.