Pasajul suprateran giratoriu de la ieșirea din Ploiești spre Păulești/Blejoi are de azi un frate geamăn: pasajul Domnești de pe Centura Capitalei!

11 noiembrie 2022  |  13:29  |  👁 439 Vizualizari


In 2016, la ieșirea din Ploiești spre Păulești și spre Blejoi, se dădea în folosință primul pasaj giratoriu suprateran din România (foto sus). După șase ani, se deschide circulației rutiere și pasajul Domnești, de pe Centura Capitalei, o investiție similară și extrem de așteptată de către mulți șoferi care tranzitează zona respectivă (foto jos).
Au trecut șase ani de la darea în folosință a sensului giratoriu suspendat de la ieșirea din Ploiești, construit într-una dintre cele mai problematice zone din punctul de vedere al accidentelor rutiere. Nu era zi de la Dumnezeu în care să nu fie cel puțin o tamponare în intersecția dintre DN1B și DJ 102 (care merge spre Păulești), iar acolo au murit de-a lungul timpului mult prea mulți oameni şi resturile din mașinile care intrau în coliziune deveniseră parte din peisaj.
Nici măcar semafoarele existente în intersecția DJ 102 cu DN1B nu mai reprezentau o opreliște pentru unii dintre șoferii grăbiți sau inconștienți care încălcau regulile elementare de circulație.
În cei șase ani de la construirea giratoriului suspendat de la ieșirea din Ploiești, doar câteva accidente ușoare s-au mai petrecut în zona respectivă, ceea ce înseamnă că obiectivul principal al proiectului primului pasaj suprateran de tip sens giratoriu – de reducere a pierderilor de vieți omenești – a fost atins cu succes.
Numai în ziua inaugurării – 28 mai 2016 – au circulat pe giratoriul suspendat de la Păulești nici mai mult, nici mai puțin de 14.700 de autovehicule, iar în primele trei zile de la inaugurare, au trecut prin pasajul respectiv peste 30.000 de autovehicule.
Investiţia în pasajul suprateran, gândită în ideea fluidizării traficului în zona de nord a Polului de Creştere Ploieşti-Prahova, prin separarea traficului periurban de traficul naţional, a fost una de amploare, totalizând 55.090.599,08 lei, din care valoarea asistenței financiare nerambursabile a ajuns la 49.066.473,99 lei.
Pasajul are forma unei giraţii cu raza interioară de 40 m şi raza exterioară de 51,50 m, calea inelară având lăţimea de 11,00 m. Pasajul înlocuiește intersecţia semaforizată existentă în trecut, asigurând legătura dintre DJ102 şi DN1B prin bretele de acces denivelate, deviind şi separând astfel fluxurile de trafic, respectiv traficul general de tranzit de cel comercial în zona de dezvoltare din partea nordică a municipiului Ploieşti și de cel periurban.

SURSAhttps://prahovainfo.ro/actualitate/5752-pasajul-suprateran-giratoriu-de-la-ie%C8%99irea-din-ploie%C8%99ti-spre-p%C4%83ule%C8%99ti-blejoi-are-de-azi-un-frate-geam%C4%83n-pasajul-domne%C8%99ti-de-pe-centura-capitalei.html

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.