Orasul Ploiesti ramane in continuare sub asediul mirosurilor neplacute. La un an și jumătate de la promulgare, legea mirosurilor nu are metodologie de aplicare

23 martie 2022  |  05:48  |  👁 228 Vizualizari


La un an și jumătate de la promulgare, legea mirosurilor, care își propune să-i sancționeze pe cei ce crează disconfort olfactiv, nu are încă o metodologie de aplicare.

Ministerul Mediului spune că, din cauza pandemiei, nu a finalizat analiza observațiilor și a propunerilor venite pe marginea normelor de aplicare. Și Ministerul Sănătății este implicat în acest proces.

Orașul Ploiești, de exemplu, rămâne în continuare sub asediul mirosurilor neplăcute. În Ploiești, un oraș cu două rafinării pe teritoriul său și cu o a treia în vecinătate, dar și cu numeroase alte societăți poluante, mereu miroase a ceva, spun localnicii. Și niciodată frumos.

Hidrogenul sulfurat, un gaz incolor, toxic, inflamabil și cu un miros puternic, se simte adesea peste tot.

Comisarii Gărzii de Mediu au cerut rafinăriilor să ia măsuri astfel încat emisiile și mirosurile să nu strice calitatea aerului. Legea mirosurilor prevede sancțiuni de 30.000 de lei pentru persoane fizice și pâna la 80.000 de lei pentru firmele vinovate.

Potrivit legii, cei care reclamă mirosul trebuie să precizeze cât de intens este acesta – de la slab la foarte puternic, dacă este extrem de plăcut sau neplăcut și cel mai important – a ce miroase. După aceea autoritățile pot merge în control și pot cere chiar şi sistarea activităţii celor ce crează disconfort olfactiv.

Conform legii, companiile trebuie să aibă un sistem de monitorizare și un plan de gestionare a mirosurilor, iar autoritățile locale trebuie să întrețină sistemele de canalizare și stațiile de epurare, astfel încât să putem respira liniştiţi.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.