Opera românului de 3,1 milioane de euro: cum arată noul tablou vândut de Adrian Ghenie

20 octombrie 2022  |  13:34  |  👁 299 Vizualizari


”Turning Point 1”, lucrarea realizată de către Adrian Ghenie a fost vândută săptămâna aceasta, la Londra, într-o licitație a casei Christie’s, pentru suma de 2.682.000 lire, echivalentul a 3,1 milioane euro.

Tabloul, măsurând 1,5 x 3 metri, datează din 2009, perioadă în care artistul a început să devină cunoscut pe plan internațional.

Prețul de pornire în licitație a fost de 1,4 milioane lire sterline, iar oferta câștigătoare a fost de 2,2 milioane lire, restul până la suma finală de adjudecare reprezentând comisioane și alte taxe legale, inclusivul dreptul de suită al artistului.

Comparat foarte devreme cu Francis Bacon, artistul român Adrian Ghenie este unul dintre cei mai performanți 100 de artişti din lume la licitaţii şi se impune ca unul dintre cei mai căutaţi pictori ai epocii noastre, potrivit artprice.com.

Cifra de afaceri pe 2021 este de 32,8 milioane de dolari, conform indicatorilor de piaţă pentru Ghenie la vânzările publice. 89% dintre vânzările de opere de artă semnate de artistul român au fost la Hong Kong.

Un artist

Laureat al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca în 2001, Adrian Ghenie este un pictor figurativ, preferând cuţitul pensulei. Subiectele sale predilecte sunt personajele marcante ale secolelor al XIX-lea şi al XX-lea. Astfel, Charles Darwin şi Lenin, Vincent Van Gogh şi Marcel Duchamp se regăsesc portretizate fără concesii în operele sale.

Fulminanta ascensiune a lui Adrian Ghenie (1977) începe în 2011, în momentul în care se alătură prestigioasei Pace Gallery în cadrul unei expoziţii colective. Reprezentat de una dintre cele mai respectate galerii din lume, el este inclus în acelaşi an în licitaţii, la Phillips de Pury & Company la New York. Pictura sa puternică atrage colecţionarii bogaţi, pânza „Swimming Pool” (de 50 cm) atingând dublul estimării, la 22.500 de dolari.

Dacă Pace Gallery nu este străină de acest prim succes, este de remarcat că numele lui Adrian Ghenie circula deja în cercurile de iniţiaţi din 2006, anul unei expoziţii la galeria Haunch of Venison din Zurich. Introducerea în programul Haunch of Venison a fost capitală pentru că această galerie a devenit subsidiară a celei mai puternice case de licitaţii, şi anume Christie’s, în 2007.

În 2011, Haunch of Venison-Christie’s deschide al doilea spaţiu la Londra şi îi dedică o expoziţie monografică tânărului „Ghenie”. De atunci, expoziţiile se succed. În lunile următoare, lucrările sale pot fi văzute pe rând la Muzeul de Artă Contemporană din Denver, la Palazzo Strozzi din Florenţa şi la Kunsthalle Mucsarnok din Budapesta. Artistul este pregătit să treacă de noi niveluri de preţ în sălile de licitaţie.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.