Obiceiuri neobișnuite de Bobotează. De ce se costumează oamenii

6 ianuarie 2020  |  11:48  |  👁 702 Vizualizari


Astazi este Boboteaza, una dintre cele mai importante sărbători creștine.

Pe lângă sfințirea apelor, aceasta include și o serie de obiceiuri populare și superstiții.

La Chintelnic, în județul Bistrița Năsăud, în ajunul Bobotezei , “hâzii” invadează ulițele satului păstrând astfel o tradiție de sute de ani.

Într-un obicei unic în țară, sătenii se costumează care de care mai ciudat și colindă gospodăriile cu scopul de a alunga spiritele rele din sat.

Cel mai adesea, băieții se deghizează în fete pentru a întruchipa un alai de nuntă, iar despre batrâni se spune că ar umbla cu Moartea prin sat. Pentru a nu fi recunoscuți, oamenii își schimbă vocea. Prima dată, ″hâzii″⁣ merg la preotul din sat să îl viziteze, iar apoi colindă fiecare casă din sat.

Mascat„Ne-am îmbrăcat pentru că este o tradiție străveche și în fiecare an se ține această tradiție. Eu sunt o fată de pe vremuri cu straie populare.”

Toți cei care intră în casele oamenilor, primesc câte o băutură, prăjituri sau gogoși.

Mascat: „Mergem prin case să vedem cum s-au aranjat, ce au pe masă, ce au mai aranjat prin casă.”

Preot: „Un obicei frumos, un obicei care cred eu că nu este altceva decât un colind. După colind, dacă vreți dumneavoastră, iată, în ajun de mare sărbătoare creștinească cum este Boboteaza.”

Femeie„Tinerii vin și colindă casele oamenilor îmbrăcați în costume tradiționale sau mai puțin tradiționale, Datează de sute de ani.”

‘Colindul’ hâzilor se termină după miezul nopții.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.