O colecţie de cămăşi tradiţionale femeieşti reproduse manual, a fost prezentată la Miercurea Ciuc de Ziua Culturii Naţionale

16 ianuarie 2020  |  11:55  |  👁 60 Vizualizari


O colecţie de cămăşi tradiţionale femeieşti, majoritatea replici ale unor ii expuse în muzee din ţară sau străinătate, a fost prezentată miercuri, la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea Ciuc, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.

Expoziţia AIDOMA este realizată de Asociaţia Culturală “Semne cusute” şi aduce în atenţia publicului o colecţie cu reconstituiri ale unor cămăşi femeieşti reprezentând ia tradiţională, din diferite zone etnografice ale ţării.

Unele dintre cămăşile care au reprezentat sursa de inspiraţie pentru membrele asociaţiei menţionate, care le-au reprodus manual, sunt expuse la Muzeul Metropolitan de Artă din New York, fac parte din colecţii personale sau chiar au fost găsite în pieţe de vechituri, cum ar fi o ie găsită în Ucraina.

De asemenea, printre cămăşile reproduse se numără şi una purtată de Elisabeta Rizea, eroină a rezistenţei anticomuniste din munţii Făgăraş, precum şi o cămaşă care a aparţinut principesei Ileana.

Cămăşile expuse la Miercurea Ciuc reprezintă o sursă de inspiraţie şi pentru membrele grupului “Şezătoare la Miercuirea Ciuc”, care de câţiva ani încearcă să transmită comunităţii româneşti din zonă, prin semne cusute, respectul faţă de simbolurile naţionale, tradiţiile şi obiceiurile româneşti.

“Expoziţia de ii şi cămăşi populare, pe care o avem la Miercurea Ciuc, este o legătură, o punte peste ani, e emoţie, e trăire, este spirit românesc şi, pentru noi, fetele de la ‘Şezătoare la Miercurea Ciuc’, reprezintă o minunată şi inestimabilă sursă de inspiraţie. Sper că în timp vom reuşi să coasem şi noi replici ale unor cămăşi tradiţionale, fiecare din zona din care provine”, a declarat, pentru sursa citata, Alexandra Ţifrea, coordonatoarea Grupului “Şezătoare la Miercurea Ciuc”.

Expoziţia de la Miercurea Ciuc va putea fi vizitată la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior până în data de 15 mai 2020.

SURSA: AGERPRES

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.