O carte,o poveste – Novecento

6 ianuarie 2020  |  12:47  |  👁 548 Vizualizari


Romanul Novecento, considerat o bijuterie literară, este scris sub forma unui monolog fiind iniţial gândit  ca o piesă de teatru cu un singur actor care joaca rolul trompetistului Tim Toorney. El este cel care ne spune povestea lui Novecento ‘’cel mai talentat pianist din lume”, o fiinţă neobişnuită, cu o existenţă ieşită din comun şi învăluită în mister.

Danny Boodman T.D.Lemon Novecento a fost  abandonat, la naştere, în sala de bal a transatlanticului The Virginian. Marinarul care l-a găsit, l-a adoptat şi i-a dat numele său la care l-a adăugat pe cel al secolului care tocmai începuse. La opt ani copilul rămâne a doua oară orfan şi este înfiat de capitanul vasului şi de întregul echipaj.

Băiatul învaţă să  cânte la pian, pe vapor, dovedindu-se un talent înnăscut. Devenit un pianist excepţional este inclus în orchestra vasului cu care cântă ziua repertoriul stabilit. Noaptea însă cântă singur, pentru cei mai umili dintre pasageri, propria  muzică , compoziţii minunate care alină orice durere.

Novecento nu a coborât niciodată , în treizeci de ani pe uscat. Nu are acte pentru că  lumea lui este vaporul. Înconjurat  de echipaj, de călători şi de muzicieni el respectă puţinele convenţii sociale impuse de traiul pe vas şi se simte liber. De câte ori se gândeşte la pământ îl socoteşte un vapor prea mare ca să poată fi fericit trăind pe el. Porturile îl deconcertează atât încât nu poate cânta în aceste puncte care leagă largul de uscat. Novecento acceptă imensitatea apelor cu care este obişnuit şi refuză pământul care i se pare enorm, o răsturnare de perspectivă pentru ceilalţi cărora li se pare înfricoşătoare întinderea de ape pe care navighează vasul său.

Într-o zi , însă, începe să viseze să coboare de pe vapor, fie şi numai ca să vadă oceanul din cealaltă parte.

Este un moment crucial în paginile unei carţi care vorbeşte despre suflet si libertatea acestuia, despre fericirea de a găsi coordonatele propriei lumi, cea în care suntem cu adevarat împliniţi. Un deznodământ puţin surprinzător încheie  povestea  a cărei scriitură simplă şi profundă, plină de o rafinată poezie îl defineşte  pe Alessandro Baricco .

Lectură plăcută!

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.