O carte, o poveste! Vârsta inocenței

6 august 2020  |  08:13  |  👁 271 Vizualizari


Ellen Olenska s-a întors din Europa la New York. Este o tânără subțire, cu o față palidă și bucle șatene în jurul tâmplelor. Pare liniștită, aproape pasivă și întreaga ei ființă degajă un subtil dramatism. Căsătoria sa cu un conte polonez s-a sfârșit într-un mod scandalos, dar bunica – membru important al înaltei societati – încearcă să îi facă prezența acceptată în sânul acesteia.
Archer Newland lucrează într-un biroul de avocatură, lucru obișnuit pentru tinerii de familie foarte bună, cum este cazul lui. Locuiește împreună cu mama și cu sora sa, care îl adoră. Este logodit cu May Welland, verișoară lui Ellen și, chiar dacă are idei cosmopolite cu care se mândrește, este încântat că aparține New-Yorkului și că se va căsători cu o ființă din lumea lui. E îngăduitor și bun și o iubește sincer pe May, visând la o permanentă camaraderie pasionată și tandră între ei și sperând că viitoarea lui soție să facă față cu succes în societate ca tânără căsătorită.
May este o ‘’fată delicioasă’’ radiind de frumusețe și sănătate. Știe să călărească și este grațioasă la sporturi. E deșteaptă, sinceră, loială și curajoasă și nu-i lipsește simțul umorului. Sub îndrumarea lui Archer, a devenit interesată de cărți și a început deja să îi placă să aibă propriile opinii, interzise în societate până la căsătorie.
Archer este trimis de viitoarea familie și în numele avocatului pentru care lucrează să îi explice lui Ellen că divorțul său nu este de dorit. Pentru că la New-York legislația favoriza divorțul, dar nu și continuarea viatii sociale, mai ales când aparențele erau potrivnice soției. Ellen fugise, fară îndoială, de o viață intolerabilă, dar se purtase contrar conveniențelor și stârnise insinuări acuzatoare. Cu un trecut că al ei, Ellen era compromisă. În realitate, avea toată libertatea pe care și-o putea dori și era la adăpost de griji financiare. Un divorț ar fi exclus-o complet din societatea new-yorkeza din care făcea parte familia ei. Convinsă, Ellen va renunța la divorț , în primul rând pentru a proteja logodna verișoarei sale.
Contesa Olenska îl tulbură profund pe Archer, încă din prima clipă. Ținutele ei feminine, dar îndrăznețe, casa aranjată original într-un cartier boem- deci dezaprobat- întrebările și replicile ei directe, de o dezarmantă sinceritate într-o lume atât de convențională și ipocrită îl atrag și îl resping deopotrivă. Tânărului i se pare de datoria lui să o protejeze de răutatea lumii și este rănit în orgoliu când mulți alții se grăbesc să o facă la rândul lor. I se pare când neajutorată și naivă, când perfect capabilă să își poarte singură de grijă. Pe de altă parte, analiza situației ei reușește să îi pună sub semnul întrebării convingeri demult înrădăcinate. Bunăoară, căsătoria pe care o considerase mereu un liman sigur îi pare acum o peregrinare pe mări necunoscute. Într-o zi trezise exclamând: “ Femeile ar trebui să fie libere-la fel de libere ca noi’’ într-o lume în care această posibilitate nu exista.
După căsătoria sa cu May, Archer devine, împotriva rațiunii, din ce în ce mai atras de Ellen. Simpla pronunțare a numelui ei îi tulbură echilibrul devenit fragil, iar prezența acesteia îi devine atât de necesară, încât se pomenește tânjind după ea ca un om bolnav. Sătul să trăiască în atmosfera ‘’călduță, de lună de miere a propriei căsătorii, fară fierbinteala pasiunii’’, dar respectând regulile rigide ale societății, ca într-o parodie puerila și inutila, Archer simte o dorință nestăpânită de a-i spune lui May ce i se întâmplă și de a face apel la generozitatea ei pentru a-și recapătă libertatea.
Biete suflete îmbătate de o mare iubire , Ellen și Archer luptă împotriva destinului, încercând să nu îi dezamăgească pe cei care au încredere în ei, îndeplinindu-și datoria și rămânând respectabili. Renunțând însă-spune atât de frumos Edith Wharton- la ‘’floarea vieții’’.
Lectură plăcută!
Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.