O carte, o poveste! Un singur fir

27 martie 2020  |  09:21  |  👁 589 Vizualizari


Violet Speedwell a pierdut în război două ființe dragi : fratele cel mare și logodnicul. Are treizeci și opt de ani și șansele de a-și întemeia o familie sunt puține. După moartea tatălui , care destindea totdeauna atmosfera și tempera excesele soției, îi este din ce în ce mai greu să locuiască împreună cu mama sa mereu prost-dipusă, critică și nemulțumită.
Descurajată și obosită ea obține un transfer la sucursala din Winchester a companiei de asigurări unde este dactilografa. Sunt doar douăzeci de kilometrii de casa părintească , totuși a fost o hotărâre greu de luat și un pas îndrăzneț. Tom, fratele sau cel mic, o sprijină și o încurajează asigurând-o că mama lor va supraviețui acestei schimbări.
Violet începe o viață nouă, independentă plătind prețul greutăților financiare care o fac adesea, în primele săptămâni, să rabde de foame. Apoi într-o zi, într-o pauză de lucru, dorind să viziteze Capela Pescarilor din Catedrala Winchester, nimerește în timpul unei slujbe de sfințire a noilor perne de rugăciune. La început amuzată, apoi intrigată și curioasă se alătură grupului de brodeze al catedralei și aceste întâlniri dau un sens vieții sale. Hotărâtă să facă ea însăși o pernă de rugăciune începe cu sortarea lânii pe nuanțe ale aceleiași culori și pe urmă pe pânză de cânepă italiană, cu acul de tapiserie cu urechea mare și vârful bont învață cusăturile pricipale. Nouă preocupare îi dăruiește lui Violet limpezimea, curajul și forţa de a face schimbările de care are nevoie.
Gilda Hill, veselă și sociabilă, este prima din noile sale prietene. Într-o zi , ea i-l prezintă pe Arthur, o veche cunoștiință care face parte din grupul de clopotari al bisericii. Deși mult mai în vârstă , personalitatea lui o intimidează și o atrage de la început pe Violet. Întâlnirile, timpul petrecut împreună îi apropie într-un fel aparte deși Arthur este căsătorit și moartea singurului fiu în război i-a tulburat întreagă existența.
Neîntrecută în crearea aerului timpului Tracy Chevalier ne duce, de dată această, la Winchester între cele două războaie mondiale. Urmând pașii personajelor aflăm despre știință cu care se bat clopotele catedralei dar mai ales despre arta brodatului. Căci vitralii, arcade și sculpturi elegante sunt însuflețite de perne noi de rugăciune care aduc alinare și culoare celor care vin la slujba. Iar celor ce s-au ostenit, cu dragoste, să le coasă, adeseori, le schimbă destinele.
Lectură plăcută !

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.