O carte, o poveste! Laur

4 octombrie 2019  |  10:07  |  👁 155 Vizualizari


Romanul Laur , capodoperă a literaturii ruse contemporane concentrează în paginile sale întreaga istorie a omului de la alungarea din rai, până la mântuirea sa.
Eroul este un personaj complex. Vraci, nebun, sfânt, pelerin și călugăr el traversează patru etape existențiale însemnate cu patru nume: Arseni, Ustin, Ambrosi și în cele din urma Laur.
Arseni locuiește cu bunicul sau Hristofor și moștenind de la acesta darul de a vindeca învată, din copilarie, tainele ierburilor. Rămas singur, se îndrăgostește de o femeie pe care o adăpostește și cu care trăiește fără a fi căsătorit. Când iubita moare împreuna cu copilul căruia îi dă naștere, Arseni nu se poate ierta și hotărăște să îi spele păcatul. Lovit de nenorocire se schimbă profund si devine Ustin cel care pleacă să vindece și să aduca alinare bolnavilor de ciuma. Ustin devine apoi Ambrozi pelerin la Ierusalim și călător la St.Petersburg. În final, purtând numele Laur eroul revine la mânăstirea Kirillo Belezorsky, locul sfânt unde începe povestea sa.
Drumurile personajului învie excepțional atmosfera Evului Mediu și Rusia secolului al XV-lea. În fundalul poveștii descoperim ortodoxia rusă cu frumusețea și misticismul ei, reperele sale atât de rigide în aceea epocă.
Paginile acestei cărți au ca temă centrală vindecarea. La început este vorba despre vindecarea bolilor trupești cu leacuri pe bază de plante. Ne sunt revelate tainele medicinii naturiste în care cuvântul îmbrăcat în rugăciune avea un rol esențial. Accentul este pus, apoi, pe vindecarea sufletului , pe mântuirea acestuia. Arseni ajunge la înțelegerea că întâia cauză a oricarei boli este pacatul sau ruperea omului de Dumnezeu.
Romanul lui Vodolazkin Evgheni este povestea unei iubiri suprapământene, un roman scris magistral care pledează pentru vindecarea deplină a sufletelor noastre posibilă numai în desăvârșită unire cu Dumnezeu.
Lectură plăcută!

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.