O carte, o poveste! Fapturi uluitoare

28 ianuarie 2020  |  12:52  |  👁 187 Vizualizari


Plaja orășelului Lyme Regis este plină de fosile. Mary Anning, fata tâmplarului din localitate, o cunoaște ca pe propriul ei buzunar de când  se știe.  Este în apropierea casei sale și a străbătut-o de la un cap la altul căutând fără încetare. Fie ca este vorba de un amonit ca oricare altul sau de o fosilă unicat vânătoarea aceasta este pasionantă.

Și Elizabeth Philpot e fascinată de fosile. Le preferă pe cele de pești și știe despre acestea, cu adevarat, o multime de lucruri. Nu e din partea locului, s-a nascut la Londra, aparține unui mediu elevat și s-a stabilit în Lyme împreună cu cele două surori ale sale.

Cele doua femei  se întâlnesc zilnic pe plajă in timpul cautarilor și vorbind despre descoperirile lor, împărtășesc plăcerea aceleiași pasiuni. Sunt două femei din clase  sociale diferite, diferite ca vârstă, temperament și educație.

Elizabeth  colecționeaza fosilele și are șansa unor discuții științifice  cu paleontologi pe marginea descoperirilor sale. Mary le vinde de regulă celui care oferă mai mult, în propriul ei stand. Apoi descoperă primele fosile de ihtiozaur și de pleziozaur din lume  și devine foarte cunoscută printre vizitatorii orașului.

Notorietatea lui Mary  va  accentua  prejudecațile sexiste ale comunitătii știintifice, eminamente masculină și bârfa  celor din jur. Celebritatea o va pune față în fața  cu cei care nu se jeneaza să profite de ea sau să îi strice reputația. Lui Elizabeth îi lipseste un soț care să o susțina în lumea bună a acelor vremuri. Niciuneia nu i se recunoaște meritele. E condiția femeii  pasionate de știință  pe care o înfruntă cele două prietene. Nonconformismul existențelor lor va fi  răsplătit cu uitare chiar daca  descoperirile lor vor genera discuții aprinse despre creaționism, originile omului sau specii dispărute pentru totdeauna de pe fața pământului.

Este minunat felul în care Tracy Chevalier alcătuiește atmosfera epocilor în care se nasc poveștile sale! Poți spune că ai bătut  plaja de la Lyme ca un adevarat căutator de fosile. Dar ceea ce este cu adevărat important aici este însuflețirea unui personaj care a existat cu adevărat și al cărui nume a fost pe nedrept omis din lucrările academice ale Angliei pre-victoriene:  Mary Anning, pionieră în descoperirea fosilelor de dinozauri.

Lectură plăcută!

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.